16 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapAbszolút PécsEurópai körúton a filharmonikusok

Európai körúton a filharmonikusok

Idén is rengeteg újdonsággal készülnek a filharmonikusok, ősszel ráadásul egy európai turnéra is elindulnak – derült ki a zenekar évadnyitó sajtótájékoztatóján. Az eseményen megjelent Páva Zsolt, illetve a zenekar igazgatója és vezető karmestere is. 

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója beszédét azzal kezdte, hogy bár 2003-ban még alig pár száz jegyet értékesítettek egy évben, a tavalyi évadban közel 50 ezren hallgatták meg előadásaikat. A vendégek pedig csaknem 400 különböző magyar településről és több mint 50 országból érkeztek.

– Idén művészeink kilépnek az országhatáron túlra is, és meg sem állunk Európa zenei elitjéig. A zenekar egy 13 hangversenyből álló turnéra indul ősszel, több helyszínen fellépünk Németországban és Svájcban is. Körutunk megkoronázásaként pedig koncertet adunk Berlinben, a világ vezető szimfonikus zenekarának otthonában – ismertette terveiket Horváth Zsolt, aki elmesélte, hogy a berlini fellépés tervét még 2011 szeptemberében fogalmazták meg célként.

Az igazgató azt is kiemelte, hogy a zenekar évről-évre képes szakmailag előrelépni.

Véleménye szerint a külföldi meghívás is a kimagasló teljesítménynek köszönhető. Továbbá idén először egy rezidens szólistát is köszönthetnek a Pannon Filharmonikusok Bogányi Gergely személyében. A világhírű pianista ráadásul a vezető karmester, Bogányi Tibor testvére.

Páva Zsolt: „A Pannon Filharmonikusok Pécs kulturális nagykövetei”

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hogy a zenekar jól reprezentálja a várost, hiszen komoly nívót szerzett magának az elmúlt években. Meglátása szerint igazi kulturális nagykövetei Pécsnek.

-Újra és újra nagyszerű előadásokat köszönhetünk a Pannon Filharmonikusoknak, amelynek hála egyre komolyabb nevet szereznek maguknak és a városnak. Azt szeretném azonban, ha nem csak az országhatáron belül nőne a népszerűségük. Jó lenne, ha egyre több horvát vendég is átjárna koncertjeikre – mondta Páva Zsolt.

Bogányi Tibor, vezető karmester már harmadik évadját kezdi a városban, de mint mondta, lendülete és motivációja mit sem csökkent ezalatt. Az előtte megszólalókhoz hasonlóan ő is úgy látja, hogy minden évben rá tudnak tenni egy lapáttal a teljesítményükre. De szerinte ilyen szenzációs játékosokból álló zenekarral nem is tehetik alacsonyra a lécet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő