12 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapAjánljukFeltárulnak Pécs eddig rejtett csodái

Feltárulnak Pécs eddig rejtett csodái

Remek régészeti kiállítás nyílik meg csütörtökön Pécsen, mely két olyan épületet mutat be, ami a nagyközönség számára nem látogatható. A Pécsi Egyházmegye tulajdonában lévő területen található két Cella Trichora – háromapszisos temetői épület – régészeti feltárása azonban csütörtöktől megtekinthető a Csontváry Múzeumban!

A „Korszakokon átívelő történelem” című kiállítás a legújabb régészeti feltárásokat mutatja be a két Cella Trichora épületéből.

A kiállításon tablók szemléltetik a kutatás eredményeit, láthatók lesznek a feltárás válogatott leletei. Megtekinthető lesz a pécsi világörökség jelképe is, a bronzból készült krisztogram is. A Cella Trichora II. háromdimenziós rekonstrukciója és az ásatási fotókból létrehozott rom modell is megjelenik. Az épületeknek 9. századi, Karoling kori története is van, így akár új elmélet is születhet a város ókori és középkori történetének folytonosságát illetően.

A fiatalok betekintést nyerhetnek a régészet rejtelmeibe, ugyanis a cella trichora kicsinyített másának falait tárhatják fel egy földdel fedett szelvényben, és az előkerült darabokból az épületet építhetik meg.

A Cella Trichora épületei a székesegyház nyugati oldalánál fekszenek, de önmagában nem látogathatóak, a Csontváry Múzeumban viszont augusztus 10-től megtekinthetőek a legújabb feltárási eredmények.

Új leleteket találtak (Fotó: Pécsi Egyházmegye)

A tárlatot csütörtökön nyitja meg a Csontváry Múzeumban Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő, köszöntőt mond Csornay Boldizsár, a JPM igazgatója, Pécs ókeresztény emlékeinek különlegességéről pedig Heidl György vallástörténész, a Pécsi Egyházmegye kulturális és tudományos igazgatója beszél. A történelmi kiállítás október 31-ig látogatható.

A kiállításról és további érdekességekről a Pécsi Egyházmegye honlapján olvashat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő