16 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapHírzónaHáromnapos konferencia a magyar őstörténetről

Háromnapos konferencia a magyar őstörténetről

Háromnapos konferenciának ad otthon szeptember 10-12. között a pécsi Ifjúsági Ház, amelyen húsz neves szakember, köztük történészek, nyelvészek, zenetudósok és antropológusok számolnak be a magyarság őstörténetével kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről. Tudományos eredményekkel szeretnék eloszlatni a témával kapcsolatos tévhiteket – közölték a szervezők egy hétfői sajtótájékoztatón.

Illusztráció: mult-kor.hu

A Pécsi Ifjúsági Központ immár tizenöt éve ad otthont a „Fejezetek a magyarság őstörténetéből” című ismeretterjesztő sorozatnak, amelyet a Csajághy György zenetanár, történész vezet. Ez idő alatt közel háromszázhatvan előadást tartottak meg több mint hetven előadó részvételével, s eközben egy hol ötven-, hol pedig százfős törzsközönségre is szert tettek.

Egy ilyen konferencia megrendezését részben az indokolja, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a témával kapcsolatban – fejtette ki Csajághy György, aki azt is elmondta, a jelenleg a hivatalos iskolai tanagyagban szereplő finnugor eredet kérdése sok helyen korrekcióra szorul. Mint kifejtette, az elmúlt évtizedekben sok minden árnyalta a főként nyelvi megállapításokon alapuló elméletet: az írott történelmi források (gesták és krónikák), valamint az antropológiai vizsgálatok eredményei is a keleti lovas népekkel való rokonságot erősítik.

A zenetanár-történész azonban kiemelte: egyaránt fel kívánnak lépni az e tárgykörben elterjedt áltudományos nézeteket hangoztató teóriák ellen, utalva a magyarság „etruszk” és illetve „atlantiszi” eredetét firtató elméletekre. Szavaiból kiderült, azért különösen fontos, hogy tisztán lássanak az őstörténettel kapcsolatosan, mivel ez az időszak minden nép életében igazodási pontot jelent.

A szervezők az előzetes jelzések alapján több mint kétszáz érdeklődőre számítanak, akik közül jó páran az ország távolabbi pontjaiból érkeznek. A tanácskozás első napján: Radó Bálint történész, Czeglédi Katalin nyelvész, valamint a múlt héten Pécs díszpolgára címmel kitüntetett Andrásfalvy Bertalan ad elő. Szombaton legizgalmasabbnak Szathmáry László antropológus, illetve dr. Béres Judit humángenetikus prezentációja ígérkezik.

A részletes program itt található.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő