6 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKultZónaMásfél milliárdos múzeumfelújítás indul

Másfél milliárdos múzeumfelújítás indul

A Régészeti Múzeum másfél milliárd forintos fejlesztésének elindításáról dönt áprilisban a pécsi közgyűlés – jelentette be Őri László, Pécs alpolgármestere a „Nagyító alatt a pénz – Érem- és kincsleletek Baranya megyében” című kiállítás megnyitóján.

A tervek szerint új pécsi múzeumi központ jön létre a Széchenyi téren a dzsámi mögött álló, egykor a régészeti tárlatnak helyet adó ingatlan teljes átépítésével. A rekonstrukció nagyságrendileg 1,5 milliárd forintos költségvetéssel valósul meg. Az épületében egy integrált régészeti-néprajzi-várostörténeti kiállítást hoznak létre, közel 1600 négyzetméteren lesz kiállítótér, megújul a teljes épület és látványos megoldásokkal beépítik annak udvarát is.

érmegyűjtemény, hl02

Látogatóközpont is létesül, megújul a kert és a pinceszinten lesz a régészeti ásatási bemutató, a földszinten, illetve az emeleten pedig várostörténeti, néprajzi kiállítóhelyek, valamint a múzeumi funkciónak megfelelő terek, kutatószobák létesülnek.

A Nagyító alatt a pénz – Érem- és kincsleletek Baranya megyében című kiállítás megnyitóján Őri László elmondta, ünnepi pillanat ez, hiszen az önkormányzat áprilisban tárgyalja a felújítással kapcsolatos előterjesztést, ami az első lépése lesz annak, hogy megújuljon a múzeumépület.

érmegyűjtemény, hl01

A megnyíló tárlat kapcsán azt mondta, páratlan és hiánypótló kiállításról van szó, a különböző korokból származó érméket egy tematikus tárlatban mutatják be.

A Janus Pannonius Múzeum igazgatója, Csornay Boldizsár elmondta, hogy az elmúlt években Pécsen, Baranyában zajlott ásatásokon kincsek kerültek elő, a legkorábbi egy tatárjárás idejéből való érme, de van hódoltság kori lelet is.
érmegyűjtemény, hl05

– Sokáig úgy gondolkodtak, látva a középkori zivataros időket, hogy a kincset valakik elrejtették, hogy elmenekül, majd visszatér. De máskor a kincs elrejtése rítus volt, felajánlották az istenségnek, akár fogadalom is lehetett a hátterében – mondta az igazgató.

[su_box title=”55 kilogramm a legnagyobb őskori leletegyüttes ” style=”soft” box_color=”#f2b966″ title_color=”#0f0f0d”]Látható a tárlaton a megye legnagyobb bronzkori kincslelete (Márok), amely önmagában 55 kilogrammot nyom, és több mint 600 bronztárgyból tevődik össze. Szemügyre vehetjük a megye legkorábbi érempénzeit Dunaszekcsőről, amelyeket a késő vaskorban a kelták vertek. Megismerkedhetünk a római pénzekkel, éremleletekkel. A kiállítás második fele olyan éremleletek mustrája, amelyek kivétel nélkül a középkori és kora újkori magyar történelem valamilyen háborús eseményéhez kapcsolódnak, javarészt a hódoltság kor időszakához. Látható lesz a megye eddig ismert legnagyobb darabszámú éremlelete is, amely Mohácson került elő, földbe kerülése pedig a mohácsi csatával hozható összefüggésbe. A tárgyi anyag bemutatása mellett a kiállítás részét képezi 21 darab tabló is, amelyek a bemutatott tárgyi leletanyag ismertetése mellett bepillantást engednek a régészeti munka rejtelmeibe, háttérinformációkat szolgáltatnak az egyes történeti korszakokról, a pénz és a pénzverés fejlődéséről, valamint a pénzhez kapcsolódó érdekességekről.[/su_box]

A tárlat március 16-ától május 31-ig tekinthető meg a JPM Múzeum Galériában (Pécs, Káptalan u. 4.), keddtől vasárnapig 10-18 óra között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő