15 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKultZónaMegelevenedik a békebeli piknikek hangulata

Megelevenedik a békebeli piknikek hangulata

Szabadtéri kulturális csemegékre készülhetnek a Zsolnay Negyed látogatói május 20-22. között, ugyanis a Zsolnay Pikniken hangulatos programok, koncertek, piknikpokrócos ejtőzés és sok finomság várja a látogatókat! Ingyenes koncertet ad többek között Little G. Weevil, Tompos Kátya, a Csurgó Zenekar és a Voisingers, ráadásul programokkal a Negyeden kívül Uránvárosban, Kertvárosban és a Budai városrészen is találkozhatunk.

A tavalyi Zsolnay Pikniken fiatalok és idősebbek is szívesen leheveredtek a fűbe, s igazi színkavalkádot nyújtott a megannyi földre terített pléd. Tavaszi zsongás, kézműves vásár és finom csemegék várják idén is a látogatókat, emellett a programkínálat is igen változatos.

Pécsre érkezik az Amerikában élő Szűcs Gábor, azaz Little G Weevel, aki 2013-ban a memphisi International Blues Challenge-en elnyerte a legjobbnak járó díjat szóló/duó kategóriában, és a legjobb gitárosnak is őt választották. A hazai közönség az X-Faktor tehetségkutató zsűritagjaként is ismerheti a nagyszerű blues muzsikust.

Tompos Kátya, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas fiatal színésznője otthonosan mozog a jazz, a pop és a világzene világában is. És hogy mennyire izgalmas? Képzeljék el, milyen lehet az, amikor Kosztolányi és Jimi Hendrix együtt részegülnek meg egy hajnalon, Zaz pedig Cseh Tamással sétál kézen fogva, és közben a U2 szól valahonnét a távolból… Kátya koncertje egy varázslatos zenei utazás Angliától Oroszországig, kalandozás a különféle zenei stílusok között. Napjaink sokszínű Európájának izgalmas zenei lenyomata, egy olyan tükör, melybe jól esik belenézni.

A 10 éves Csurgó zenekar programjában nagy szerephez jut közös gyökereink, népi kultúránk bemutatása a gyermek hallgatóságnak. Előadásaikban számos népdalt, saját dalokat, gyermekjátékokat elevenítenek fel, korunk zenei ízlésvilágára formálva. Foglalkozásaiknak, koncertjeiknek a gyermekek is aktív részesei, s nem egyszer a szülők is együtt mulatnak, táncolnak, játszanak velük.

A VoiSingers egy modern zenei elképzeléseket kórus muzsikába öntött hitvallás. Újszerű megközelítése az egyes dalokból született átiratoknak, egy új közösség, egy döntés, mely felméri és megvalósítja – a fiatalok zenei igényeit minden eddiginél jobban figyelembe véve – a méltán világhírű magyar kórusmuzsika tovább fejlődésének lehetőségeit.

zsök2

Akik a pihenés helyett az aktivitást kedvelik jobban, azok részt vehetnek a FUSS-ÉRTE-MEGÉRTE című jótékonysági családi futáson a Kossuth térről a Zsolnay Negyedbe, melyen a gyermekvédelem fontossága és a családban rejlő erő értéke kerül előtérbe a mozgás örömén keresztül.

Csupán a két kiemelt esti rendezvény díjköteles: a Fonó Zenekar a Felszállott a Páva tehetségkutató műsorának sztárjaival lép színpadra, műsoruk után magyar táncház következik.

A május 21-i sztárfellépő Takács Nikolas, akit a tehetségkutatós szereplésének köszönhetően egy ország ismert és szeretett meg.

A kulisszák mögé is bepillanthatnak a látogatók, szakavatott kísérők segítségével megismerhetik Zsolnay Negyed rejtett zugait. A piknik alkalmával a pécsi Kertváros (ANK Agóra), Uránváros (Szilárd Leó park) és Budai városrész (Szondy György sétány) lakosságát kihelyezett programokkal, bemutatókkal invitálják a Zsolnay Negyedbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő