15 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapHírzónaŐsszel kezünkbe vehetjük a Pécs Lexikont

Ősszel kezünkbe vehetjük a Pécs Lexikont

Elkészült az 1200 oldalas Pécs Lexikon illusztrációs anyaga, a héten lezárul a lektorálás és a korrektúrázás, majd kezdetét veszi a tördelés és a nyomdai előkészítés. Az igazi csemegéket rejtő DVD melléklettel együtt várhatóan novemberben vehetjük kézbe „könyvészeti remekművet”.

Mint azt a Pécs Lexikon Konzorcium kommunikációs vezetője Simon Attila a keddi sajtótájékoztatón elmondta, szinte csak a nyomtatásra vár az első háromezer példány, s közel ezer darabra már előrendelés is érkezett, így bíznak a sikeres terjesztésben.

A közel ötezer címszót, háromezer fotót és ábrát tartalmazó, színes, kétkötetes, DVD-vel kiegészített Pécs Lexikon a baranyai megyeszékhely ismerettára, amely a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében jelenik meg.

Az elkészült lexikont illusztrációk, összesen 3000 kép és ábra teszi teljessé. „A szócikkek 99 százaléka megvan, a következő napokban pedig véget ér a lektorálás és a korrektúra is. Ezt követően kezdetét veszi a tördelés és a nyomdai előkészítés” – tette hozzá Simon Attila.

Párhuzamosan készül a könyv DVD melléklete. A kft. ügyvezetője leszögezte: nem a nyomtatott kötetek digitális változatát kapják kézbe a leendő tulajdonosok, a lemez kiegészíti a könyveket. Az állomány elkészült, a programozásra a jövő héten kerítenek sort, ez nagyjából egy hetet vesz igénybe.

„A DVD-n igazi csemegéket találhatnak majd a lexikont forgatók” – mondta Simon Attila. „A lemez összesen harminckét filmet és mozgókép-részletet tartalmaz. Olyan különlegességek lesznek rajta, mint Soós altábornagy bevonulása a megszállás alatt tartott Pécsre 1921-ben, a Széchenyi téri lovasszobor 1956-os felállítása, vagy az 1939-es egyházi körmenet.”

A DVD értékét tovább növeli, hogy virtuálisan rekonstruált ókori és középkori épületekről Pozsárkó Csaba, korábbi városi főrégész által készített 3D-s filmek is helyet kaptak rajta, így látható lesz, milyen lehetett a megyei bíróság szomszédságában talált római bazilika, vagy a karmelita kolostor.

További részletek a Pécsi Hírek csütörtökön megjelenő számában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő