13 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapHírzónaPécsi szobrász művét avatták fel Szolnokon

Pécsi szobrász művét avatták fel Szolnokon

Gyógyvizet adó kúttal is rendelkező szoborcsoportot avattak id. Béres József emlékére a neves kutató névnapján, a hozzá kötődő Béres Csepp születésének 40. évfordulója alkalmából hétfőn Szolnokon, a belvárosi Tisza-parton lévő rózsakertben.

A Miklya Gábor pécsi szobrászművész által készített alkotás egy hullámokat indukáló csepp motívum köré rendeződik, ezzel szimbolizálva azt a gyógyító készítményt, amely Béres József munkásságának legfontosabb részét jelenti. A szoborcsoportnál lévő kútból a közeli Tisza Szállótól odavezetett, a szolnokiak által nagy becsben tartott gyógyvíz fogyasztható.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. még 2010-ben egy pályázatot írt 40 év alatti fiatal szobrászoknak a mű elkészítésére. A felhívásra 28 pályamunka érkezett, végül a szakmai zsűri a legjobb négyből választotta ki a győztest, a kül- és belföldön már több szobrot jegyző Miklya Gábort.

A szoboravatón ifj. Béres József édesapja életét és a Béres Csepp történetét felidézve elmondta: az 1972-ben megszületett készítmény évekig tiltott szer volt az országban, és feltalálóját kuruzslónak bélyegezték. A Béres Csepp „tűrt korszaka” 1978-tól lényegében a rendszerváltásig tartott, amikor már kapható volt, de igazi gazdasági sikert kellő piackutatás és hírverés hiányában nem arathatott. A készítmény az ezredforduló utolsó évében kapta meg az erkölcsi rehabilitációt, miután gyógyszernek nyilvánították, és termékcsoportjában az elmúlt években az egyik legkeresettebb magyar produktummá vált.

Ifj. Béres József kitért arra, hogy az édesapja emlékére állított szobor abba a városba került, amellyel a Béres-család példamutató kapcsolatot ápol. A településsel való együttműködés 1995-ben kezdődött, amikor a volt megyei gyógyszertári központot megvásárolták, és azt a cég első termelő üzemévé alakították át. Szolnok önkormányzata id. Béres József munkásságát elismerve már 2009 őszén a Tisza-parti sétány egy szakaszát a kutatóról nevezte el.

Szalay Ferenc (Fidesz) Szolnok polgármestere arról beszélt, hogy a Béres cég helyben működő gyógyszergyára mára már 200 embernek ad munkát, emellett jeles támogatója az önkormányzat által indított egészségmegőrző akcióknak. Az önkormányzat az ötlettől a megvalósulásig lelkesen segítette a kezdeményezést és vállalta a térplasztika méltó környezetben való elhelyezését – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő