13 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKultZónaSzalonnáék a Kodályban: a magyar nép szíve-lelke

Szalonnáék a Kodályban: a magyar nép szíve-lelke

Pál István Szalonna és Bandája lép fel 2016. október 5-én a Kodály Központban, ami mindig jeles esemény. A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát medence leggyönyörűbb muzsikái.

Az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is játszanak. Törekszenek a hagyomány megőrzésére és továbbadására, ezért koncertjeik mellett a népzeneoktatás is fontos szerepet kap. Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb rendezvényeinek, fesztiváljainak, emellett az elmúlt években nagy sikerrel léptek fel Európa több országában és a tengerentúlon.

SzalonnaÉsBandája
Játszottak többek között Venezuelában, Indiában, Görögországban, Angliában, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és az Egyesült Államokban. Magyarország küldöttjeiként 2006-ban részt vettek az Egyesült Királyság 1956-os díszünnepségén, olyan kiváló művészek társaságában, mint az Oscar-díjas Jeremy Irons, Vásáry Tamás zongoraművész, és a Grammy-díjas népdalénekes Sebestyén Márta. A műsor után személyesen gratulált többek között Károly walesi herceg és Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök, aki a koncert után a következőket mondta:
– Zene, melyben benne van a magyar nép szíve lelke.
Az elmúlt években három nagylemezük jelent meg, az Örömzene, a Népzene a kárpát-medencéből, valamint az Úton című albumok.
Büszkeségük a 2007-es Prima Primissima közönségdíj, amelyet a Magyar Állami Népi Együttessel nyertek el. A világ legnagyobb népzenei fesztiválján, a Washington szívében megrendezett Smithonian Folklife Festival-on minden este kitörő vastaps fogadta műsorukat. A közönség és a szakma körében is nagy sikert aratott Fölszálott a páva népzenei vetélkedőjén is nagy elismerésben részesültek a verseny házigazda zenekaraként.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő