15 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKultZónaTáblát avattak Makovecz Imre emlékére Kakasdon

Táblát avattak Makovecz Imre emlékére Kakasdon

Táblát avattak Makovecz Imre emlékére szombaton az általa tervezett kakasdi faluházban, az idén 76 évesen elhunyt, Kossuth-díjas építész „időtlen” épületeit egykori tanítványa méltatta.

Az emléktáblát, amelyet a „faluház tervezéséért, a község erkölcsi támogatásáért hírnevének öregbítéséért a hálás kakasdiak” helyeztek el, Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottság elnöke és Bányai Károly, Kakasd polgármestere leplezte le az épület székely tornyának falán.

Makovecz Imre házai a múlt üzenete és a jövő emlékezete – mondta méltatásában Csernyus Lőrinc, az iskola- és stílusteremtő építész egykori tanítványa. Szövetségre lépett az idővel, az idő szövetséget kötött Makovecz Imrével, s ez csak keveseknek adatik meg – fogalmazott.

A kakasdi faluház, amelyet Makovecz Imre 1986-ban tervezett, 1987 és 1994 között épült meg. Az 1300 négyzetméteres, organikus stílusú, faszerkezetű épület két tornya az összetartozás jelképe. Az egyik, fazsindellyel fedett torony a Tolna megyei községben otthonra talált székelyekre, a kakasdi római katolikus templom mintájára épült torony a németajkú lakosságra utal. A székely torony bejárata előtt öt székely kapu a volt szülőföld, Bukovina öt községére emlékeztet.

A faluház ünnepek, közösségi rendezvények mellett három székely és sváb emlékeket bemutató tájszobának is helyet ad.

Makovecz Imre a kakasdi faluházról egy 1988-ban készült riportban úgy fogalmazott: egy hely, amely a faluközösség tulajdona, és amely nincs kisajátítva egyetlen közösség számára sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő