Táncra perdül Pécs

A táncoslábú, vagy a táncművészetért és táncokért rajongó pécsiek bevéshetik a naptárba április 29-ét, hiszen ekkor rendezik meg szerte világban, így pedig Pécsett is A Tánc Világnapját. A jeles nap alkalmából pedig érdekes, színes és persze táncos programok várják a pécsieket.

Április 29-e a Nemzetközi táncnap, avagy A Tánc Világnapja, melyet Pécsett is remek táncos és a táncművészethez kapcsolódó programokkal ünnepelnek meg. A világnapot 1982-ben hozta létre az UNESCO Nemzetközi Táncbizottsága, időpontját pedig Jean-Georges Noverre (1727-1810) francia tánc- és balettművész – akit egyébként „a balett nagyapjaként is szoktak emlegetni – születésnapjára tették. Ugyan Noverre 150 balettjából egy sem maradt fent, mégis nem hiába hozzá kötik A Tánc Világnapját, hiszen ő az, aki többek között bevezette a drámát a balettbe, lefektette a balett alapszabályait és alapelveit, így pedig hozzájárult a táncművészet fejlődéséhez. A világnap célja az, hogy népszerűsítse a táncokat, a táncolást, a táncművészetet.

17239949_185528475285108_8405367075696411814_o

Pécsett a jeles alkalomból egy komplett minifesztivált szervezett a Talking Bodies társulás – azaz Veres Flóra és Rab Alexandra –, valamint a Fiatal Művészekért Alapítvány. Veres Flóra, az esemény főszervezője a világnap pécsi programjai kapcsán lapunknak elmondta, hogy az egész napos ingyenes eseményen a Janus Egyetemi Színházban a kortárs táncművészet egy-egy érdekes témáját boncolgató ingyenes workshopokat rendeznek reggel 9-től délután 16 óráig (melyekre a regisztráció kötelező a tancvilagnapjapecs@gmail.com címen). Ezeket a műhelyfoglalkozásokat pécsi és budapesti tánctanárok vezetik majd.

A Talking Bodies logója
A Talking Bodies logója

A nap folyamán, a mozgásórákkal párhozamosan a JESZ-kisteremben lesz táncelméleti beszélgetés, és minden mozgás-workshop után vetítenek táncfilmeket, valamint ekkor előadásokat is láthatnak-hallhatnak az érdeklődők. Az egyórás filmválogatásban főképp pécsi és pécsi kapcsolódású alkotók munkáit mutatják be.

Nincs nemzetközi táncnap táncbemutatók nélkül: a filmvetítés után a JESZ színpadán 4 rövid szólótáncot és 1 duettet mutatnak be táncosok.

A világnap pécsi programjai este 20.30-tól a Szabadkikötőben folytatódnak. A szervezők egy sajátos táncházat nyitnak meg, ahol egy órán keresztül rock and roll táncstílust tanulhatnak az érdeklődők. A közösségi táncoktatás után pedig egy igazi pöttyös-szoknyás rokis buli veszi kezdetét!

Az esemény Facebook-oldala és Talking Bodies Facebook-oldala segít a programban való tájékozódásban, de a pécsi rendezvény honlapját is ajánljuk böngészésre.

Hirdetés