13 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKultZónaVarázslatos udvart hoznak létre Pécsen

Varázslatos udvart hoznak létre Pécsen

Amennyiben egy pályázaton nyer Pécs, hamarosan elkezdődhet a Várostörténeti Múzeum felújítása. Ennek keretében egyebek mellett új közösségi teret, valamint kézműves- és gasztronómiai foglalkozások megtartására alkalmas műhelyt alakítanak ki. A projekt összértéke 60 millió forint.

A pécsi önkormányzat már eddig is számos lépést tett a kulturális turizmus előremozdításáért, ez a projekt a pécsi diákok tanulásának támogatása mellett a városba érkező turistacsoportok Pécs történeti ismereteinek bővítésére irányul.

Mint azt Őri László alpolgármestertől megtudtuk, a múzeum épületét – amely korábban Tímárházként volt ismert – legutóbb az 1980-as évek elején újították fel, azóta nem végeztek állagmegőrzési munkálatokat, csak a padláson található foglalkoztatóteret korszerűsítették.

– A beruházás során a múzeum udvarára benyúló helyiséget – a Tompa Kálmán emlékszobát – nyithatóvá tesszük, ezzel mintegy kéttucat ember befogadására alkalmas műhelyt és ahhoz kapcsolódó konyhát hozunk létre. Itt különböző tevékenységeket – kézműves- és gasztronómiai foglalkozásokat – végezhetnek gyerekek, családok és felnőttek egyaránt – fogalmazott a városvezető.

Az egykoron működő tímárműhelyben mutatnák be a régi Tettye-patak mentén sorakozó manufaktúrák, valamint a korszerű bőrgyártás világát, méghozzá egy új, interaktivitásra épülő élménytér segítségével, ahol modern infokommunikációs eszközök segítségével ismerhetik meg a látogatók a műhely 18–19. századi hangulatát, berendezéseit, a valaha itt zajló munkát. A látogatók egy kalandjátékban is részt vehetnek, amelyben különböző feladatokat kell megoldaniuk.

várostörténeti múzeum, hl03

Az említett fejlesztések mellett természetesen sor kerül az épület teljes földszinti részének megújítására is, korszerűsítik a nyílászárókat és a villamos hálózatot, épületgépészeti fejlesztést is végrehajtanak, de a projekt során az infokommunkációs eszközök beszerzésére is sort kerítenek.

A munkálatok várhatóan idén indulhatnak és legkésőbb 2019-re fejeződnek be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő