12 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapPécs Aktuál2017 a jogsid éve, a gyaloglás vége!

2017 a jogsid éve, a gyaloglás vége!

Vége a parkolóhely-vadászatnak, viszont sokkal élesebb lesz a helyzet a mazsoláknak a vizsgákon. Kérdés, hogy ettől jobban tudnak majd vezetni, vagy törnek-zúznak majd az utakon a friss jogsisok. Pécsen mindenesetre örülnek a változásnak. 

Aki jövőre tervezi a jogosítvány megszerzését, készüljön fel arra, hogy többet kell majd a forgalomban gyakorolnia, hiszen kevesebb lesz a rutinfeladat a vizsgán. Az öt manőverezési feladat helyett ugyanis csak hármat kell letudni.

[su_box title=”Ezt kell tudnia a mazsoláknak” style=”glass” box_color=”#d826f5″ title_color=”#0c0b0b”]Egy Y-fordulót, vagy egy egyívű megfordulást, a járda mellé parkolást, valamint a merőleges jobbra, vagy balra előre, vagy jobbra parkolást kell bemutatni. Kiesett a vizsgából a merőleges balra hátra parkolás és a saroktolatás.[/su_box]

Ez mindenképpen jól hangzik azoknak, akik még csak tervezik a jogsi megszerzését, de vajon mit szólnak hozzá a pécsi autósiskolák vezetői?

 

Nyugalom, a parkolást ettől még sokat gyakoroltatják
Nyugalom, a parkolást ettől még sokat gyakoroltatják

Hara Zsolt, a Nebuló Autósiskola vezetője szerint azért jó a kevesebb parkolás a vizsgán, mert így az 50 perces teszt során nem abban fáradnak el, hogy üres parkolóhelyeket keresnek a városban. Ez mindig stresszes, időigényes folyamat, viszont sokkal több olyan szituációt kell megoldaniuk, amelyekben valós helyzeteket kell felismerni és reagálni azokra. Amióta, négy éve összevonták a rutin- és a forgalmi vizsgát, azóta ez háttérbe került, holott ez lenne a lényeg – mondta.

A forgalmi szituációk megoldása válik fontosabbá
A forgalmi szituációk megoldása válik fontosabbá

Hara Zsolt szerint ugyanakkor a szabadon, oktatói felügyelet nélkül autózó friss jogsisok félelmei és esetleges lassúságuk nem ettől a módosítástól fog elmúlni, hanem a rutin megszerzésével – mondta.

Valahogy így kellene...
Valahogy így kellene…de majd a rutin segít

Szalai Tibor, a Mediterrán Autósiskola vezetője elmondta, a vizsgákon eddig végrehajtandó négyirányú parkolás nem volt életszerű, mivel a régóta autózók sem mindig tudják, hogy miként kell például balra hátra parkolást jól csinálni, a saroktolatást pedig alig használják az emberek. Szerinte is az a változtatás eredménye, hogy több idő jut a forgalmi helyzetek kezelésére, a KRESZ információinak észrevételére és értelmezésére, ami a legfontosabb.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő