Ezért lehet büdös a városban

Orrfacsaró szagot érzett Pécsen több olvasónk is, s ezért megpróbáltunk utánajárni, honnan eredhet a bűz. Részben a forróság lehet a ludas. Pánikra semmi ok, baj nincs. 

hirdetés

Bár szombaton egy frissítő zivatarnak köszönhetően a város utcáit kicsit átmosta az eső, keddre ennek már semmi nyoma nem maradt, az utolsó tócsák is felszáradtak. Kedden pedig a légnyomás miatt a belváros egyes részein, így a Király utcában, a Zsolnay-negyednél, de az Alkotmány utcában és Uránváros néhány pontján is csatornaszag volt érezhető.

A Tettye Forrásház Zrt.-hez az elmúlt napokban azonban csak egy bejelentés érkezett csatornaszagról, szakemberek a helyszínen át is mosták a csatornát – közölte Csöngei Adrienn, a társaság szóvivője. Az elmúlt kánikulai időszakban az átlagosnál kevesebb szennyvíz érkezett a tisztító telepre:, 2015 első, csapadékban gazdagabb negyedévében havonta 962 ezer köbméter, míg júniusban csak 676 ezer köbméter jutott a telepre, ám – tette hozzá – a pécsi hálózat kialakításából adódóan a kisebb vízhozam sem eredményez feltétlenül rothadást.

Ezzel együtt előfordulhat, hogy mivel kisebb a vízszint a csatornákban, a lassabb folyás, megnövekedett időtartam miatt a vízben lévő szerves anyagok megülnek a vezeték falán. A pangó csatorna kellemetlen, elsősorban kénes szagot okozhat, de egészségügyi kockázattal nem jár.

A cég tervezett program keretében rendszeresen mossa is a csatornahálózatot, egy speciális járműve vasárnap kivételével az év minden napján az utcákat járja és a nagy nyomású vízsugárral tisztítja a vezetékeket.

De nemcsak ez lehet bűzforrás: ilyen hosszan tartó kánikulában az ételmaradványok – például egy-egy haltetem, vagy maradék csirkecomb – is olyan szagot tudnak produkálni a kukákban, amelyek miatt az emberek gyomra is felfordul.

Lóczi Szidónia, a Biokom sajtórefense elmondta, a nagyobb, 770 és 1100 literes társasházi edényeket évente kétszer mossa a Biokom térítésmentesen, de külön díj fejében lehet pluszmosást is rendelni a városi cégtől. A magánházaknál lévő kisebb edények tisztán tartásáról tulajdonosnak kell gondoskodnia.

A sajtóreferens hozzátette: a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás ilyen kánikulában az, ha az üres edényekbe háztartási hipót, vagy oltott meszet öntünk és megöblögetjük.

Mint megtudtuk, nem kizárt az sem, hogy a minap érezhető erős szag annak volt csupán köszönhető, hogy Pécs környékén valahol trágyázták a földeket, és azt a szél behozta a városba.