Ezer forintos cigi és új trafikpályázat jön

A trafikosoknak ígért 10 százalékos árréssel akár az ezer forintra is felszökhet egy doboz cigaretta ára. A dohányipari cégek szerint ez a legális piac összeomlását és a feketekereskedelem fellendülését hozhatja magával.

hirdetés

A kezdeti 4 százalékról – a legutóbbi hírek alapján – 10-12 százalékra is megemelhetik a dohányáru árrését a trafikokban. Egyes vélemények szerint csak így lehet nyereségesen üzemeltetni, önellátóvá tenni ezeket a boltokat, mások viszont csak a cigi soha nem látott drágulását látják az akcióban.

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége – amely a legnagyobb hazai cégeket, köztük a British American Tobaccót is tömöríti – szerint a 10 százalékos áremelés a piac összeomlásához vezethet. Így ugyanis nagyjából 130 forinttal drágulna egy doboz cigaretta, ami sokakat elriaszthat a vásárlástól – legalábbis a trafikokban. A szövetség ezért az ilyen nagy mértékű emelést több, kisebb lépcsőben tartja csak megvalósíthatónak, az adóterhek változása mellett.

Ki engedheti majd meg magának?

A hirtelen drágulás miatt ugyanis legóvatosabb becsléseik szerint is hamar 15 százalékra nőhet az illegális termékek aránya, ami jövő év végéig 45 milliárd forint adókiesést okozhatna a kormánynak.

A dohánypiacra egyébként is a visszaesés jellemző: a szervezet adatai alapján ugyanis az első negyedévben 10, a tavaly március óta eltelt időszakban pedig 20 százalékos volt az üzletág csökkenése.

Érdeklődésünkre Ruzsicsics Ferenc, pécsi trafikpályázat-nyertes nem tart attól, hogy a drágább árak miatt az emberek inkább illegálisan szerzik majd be a cigit.

-Számításaink szerint csak így éri majd meg trafikot üzemeltetni. Nekünk például fel kell vennünk egy eladót a boltba, ráadásul egy új pénztárgépet is be kell szereznünk, ami nem olcsó. A 10 százalékos árréssel legalább lesz egy szolid kis hasznunk az üzletből. Attól viszont nem tartok, hogy többen vennének majd illegálisan cigit, hiszen aki akarta, az eddig is be tudta szerezni a csempészárut – fejtette ki a véleményét a jövendőbeli trafikos.

[frame]

Közben kiírták az új trafikpályázatokat is, igaz két napos késéssel. Annak az 1417 település dohányboltjának az üzemeltetésére lehet pályázni, amelyekre az első körben nem érkezett – érvényes – ajánlat. Az új pályázatok július 1-ig nyújthatók be. 

[/frame]

 • gyuszinyuszi

  jó gyulánk is tépi a száját, hogy nem nyert a koncesszión, és leakarja dózerolni a Malomvölgyi úti csehóját, na persze, mert kong az ürességtől, azt hitte, hogy a cigivel aratni fog, mint tette azt anno a Vénus-ban, de annyira “éhes” volt/és az ma is, csak rá kell nézni!/, hogy tönkrevágta azt a príma helyen lévő “presszót”.

 • Phufi

  Én is leszoktam bő fél éve – hozzáteszem a teljes cigi **** a vendéglátó és szórakozóhelyeken nem kicsit segített nekem. Azóta könnyebb minden.

 • Pécsi

  Felőlem lehet 10.000Ft is egy doboz cigi, Nem kell szívni és kész

 • Magyar jeti

  Azért szavaztunk mind a Fideszre 2010-ben, hogy orrba-szájba szivassanak minket, és még a tüdőrákon is a párttagok szedjék meg magukat. Csak így tovább! Hajrá dohánymaffia, hajrá Orbánisztán!