6 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapPécs AktuálNem elégedett, javítana a Hungast

Nem elégedett, javítana a Hungast

Nem elégedett a pécsi menzákra főző Hungast a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) eredményei után. A szervezet az ország több pontján átlagosnak vagy az alattinak minősítette a vállalat ételeit. Lépni fognak – ígérik.

Mint arról beszámoltunk, a NÉBIH egy hónap alatt 50 intézményben vizsgálta meg érzékszervi jellemzők alapján a menüket, majd részletes értékelést készített minden egyes ételről. Azt nézték, rágós-e a hús, megfőtt-e a krumpli, a rizs, ízletes-e, milyen a színe, az illata, de a helyszínen azt is nézték, hogyan néz ki a tálalás. A Hungast ételei két menzán átlagos, azaz egy ötös skálán hármas, egy helyen pedig átlag alatti, kettes minősítést kaptak.

A Hungast nem elégedett az eredménnyel, ezért javítana. Páger Zsolt üzletfejlesztési igazgató azonban megjegyezte lapunknak nyilatkozva: eddig az érzékszervi tulajdonságok mellett a legalább olyan fontos beltartalmi tulajdonságokra helyeztek nagy hangsúlyt.

Bekérik, miben tudnak javítani

– Bár számos szakember, dietetikus, konyhafőnök munkájával korszerű étlapokat, és gasztronómiai vezetőnk segítségével olyan receptúrákat dolgoztunk ki, ezzel párhuzamosan konyhatechnológiai fejlesztéseket hajtottunk végre, de természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül az ételek úgynevezett érzékszervi tulajdonságait, kinézetét sem – mondja Páger, hozzátéve: nem elégedettek a NÉBIH eredményeivel.

– Már meg is kerestük a szervezetet, bocsássa rendelkezésünkre bírálati szempontjait, például egy olyan szabályozást, amely magában foglalja az egyes ételek elvárható érzékszervi jellemzőit. Kértük továbbá, hogy tegyék lehetővé az egyes értékelési kategóriák megismerését – tette hozzá.

Ennek oka, hogy a Hungastnál tudni akarják, mi a fő javítanivaló.

– Bízunk abban is, hogy a NÉHIB nem korlátozza a vizsgálatát kizárólag az érzékszervi bírálatra, hanem vizsgálni fogja az ételek beltartalmi (ételek összetétele, felhasznált fűszerek, sótartalom) tulajdonságait is. Meggyőződésünk, hogy egy komplex vizsgálaton lényegesen jobban szerepelne cégünk – állította Páger. – Amint a NÉHIB szempontrendszerét megkapjuk, és pontosan tudjuk majd, mit vár el a szakhatóság, mindenképp eleget kívánunk tenni ezen szakmai elvárásnak is – tette hozzá.

A Hungast azokban az intézményekben, ahol volt vizsgálat, megfontolja a tapasztalatokat, amelyek az ellenőrzés eredményéből leszűrhetők, de nem látja indokoltnak, hogy érdemben eltérjen az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) ajánlásaitól. – Tehát nem befolyásolja az étlapok összeállítását vagy a receptúrák megváltoztatását, hogy bizonyos ételekkel könnyebb vagy nehezebb jobb minősítéseket szerezni – mondta az igazgató.

[frame]

Várják az ellenőröket Pécsre

A NÉBIH várható pécsi látogatása kapcsán Páger azt mondja, érdeklődve várják a vizsgálatok eredményét. – Közös érdekünk, hogy az ellenőrzések reális, objektív, teljes körű képet adjanak a szolgáltatás minőségéről, illetve a fogyasztók igényeinek és az OTH ajánlásban szereplő elvárásoknak való megfelelésről. Mindenképpen szorgalmazzuk a törekvést, mely a közétkeztetés megújításáról szól – hangsúlyozta a vezető.

[/frame]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő