Örülnek a kertvárosi reformátusok

Elkészült a pécsi kertvárosi református templom mennyezetének fakazettás díszítése, s a közeljövőben új orgonát is kap az épület  – jelentette be Hoppál Péter kulturális bizottsági elnök és Csizi Péter alpolgármester a templomban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az Értékes Pécs projekt keretében mintegy 400 millió forintból újul meg ezekben a hónapokban több pécsi egyházi érték, hogy azok turisztikailag is érdekesebbek legyenek. A program részeként a kertvárosi református templomot újítják fel 40 millió forintból. Pontosabban a 20 évvel ezelőtti elképzeléseket valósítják meg most, amelyeket a tervező megálmodott. Most készült el a templom mennyezete, amelyet 159 darab, kézzel festett fakazetta díszít.

református templom festett kazetták2

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere azt mondta, idén májusig újra cserélik az elavult orgonát is. Nagy Zoltán Csaba lelkész pedig abban reménykedik, hogy a gazdagon díszített mennyezet és az orgona segítségével megtartott koncertek nemcsak a pécsiek, hanem a városba érkező turisták figyelmét is felkeltik majd.

református templom festett kazetták3

[note]Az Értékes Pécs programban a Cella Septichorát új technikai eszközökkel látják el, megnyílik az első magyarországi középkori egyetem, ahol lesz kiállítás is, látogatóközpontot építenek a belvárosi református templomhoz. Emellett egy szerb ortodox imaházat is építenek, amely lehetővé teszi, hogy az egykor Szentendrére szállított baranyai szerb ortodox ikonosztázokat visszahozzák Pécsre és bemutassák, de megindult a pécsi zsinagóga belső restaurálása is, valamint a pécsi és baranyai zsidóság történetét bemutató tárlat kialakítása is.[/note]

Hirdetés