Postavölgy: leáll a beruházás, egyelőre

Merzáék visszalépnek az eredeti tervektől

Postavölgyi és környékbeli lakók jelentek meg azon a részönkormányzati ülésen, amelyen a Siklósi út mellé tervezett hulladékudvar kapcsán hívtak össze kedd estére. A lakók kérdéseire az önkormányzat, a beruházó és a majdani üzemeltető, a BIOKOM Kft. készült válaszokkal.

hirdetés

Frissítve (20:33) – Vizsgálódnak, leállítják az építkezést

Kővári János, a terület országgyűlési képviselője azt mondta, az önkormányzat és a beruházó Mecsek-Dráva Társulás jövő hét végéig megvizsgálja, lehet-e tenni valamit a hulladékudvar áthelyezéséért. Amennyiben van erre lehetőség, s a többség úgy dönt, nem kér a beruházásból, intézkedni fognak, hogy új helyszínt keressenek. Azt is bejelentette: jövő hét végéig kérik az építkezés leállíttatását.

Moór Eszter ezt követően feltette a jelenlévők által összegyűjtött kérdéseket újra, majd megkérdezte, maradt-e bárkinek is megválaszolatlan kérdése. Egyvalaki kérdezte meg, mennyibe kerül a hulladékudvar építése. Elhangzott: 70-80 millió forintba, azaz a helyszínváltoztatás EU-s tiltása esetén ennyi pénzt bukna Pécs.

A részönkormányzat azt az állásfoglalást hozta, hogy vizsgálják meg, megépülhet-e máshol a hulladékudvar. A döntés meghozataláig az építés felfüggesztésére kérték a beruházót.

Az ülés röviddel fél kilenc után ért véget.

Frissítve (20:01) – Máshová tennék

Több felszólaló is helyszíneket ajánlott, hol lenne jó helyen a hulladékudvar, ezeket a felszólalásokat taps követte, ahogy azokat is, amelyek a projekt leállításáról szóltak. Moór Eszter – aki egyébként olykor olajat öntögetett a tűzre reakcióival – azt mondta: az önkormányzat a többség mellett fog állni; ha a postavölgyiek, környékbeliek többsége valóban nem akarja a létesítményt, intézkedni fognak. Az emberek feltett kézzel szavaztak is volna, de Moór nem a megjelentekre, hanem a lakók összességére gondolt.

Frissítve (19:36) – Megszólal Meixner

A jelenlévők a felelősökkel, a döntést meghozókkal akartak beszélni. Épp kapóra jött Meixner András, aki MSZP-s képviselőként a 2005-ös döntés, a telekkijelölés és a 2008-as közmeghallgatás, amikor a lakók is tudomást szerezhettek az udvarokról, idején is a városvezető koalíció tagja volt. Ő azt mondta, egy rossz döntést hoztak, ha ez nem tetszik az embereknek. Rossz döntéseket pedig meg lehet változtatni – tette hozzá.

Frissítve (19:26) – Időben akartak róla tudni

Merza Péter és Moór Eszter közösen próbálnak válaszolni a kérdésekre. Az érdeklődők változó mentalitással állnak hozzá mondandójukhoz, de egyikük sem tudja elfogadni, hogy ők nem vehettek részt a döntések előkészítésében, hiszen akkor nem járultak volna hozzá semmilyen hulladékos beruházáshoz.

Frissítve (19:14) – Nyolc konténerről beszélnek

Az egyik felszólaló elmondta: látják, hogy az udvar szebb lesz, mint a volt Eszék utcai, de megemlítette: látva a lakók ellenkezését az önkormányzatnak el kellene gondolkodnia a projekt leállításán. Ha mégis megépítik, azt szeretné tudni: hol fogják mosni az udvarban lévő összesen nyolc darab konténert. Merza elmondta, a mosást a kökényi hulladéklerakóban végzik majd, naponta várhatóan egyetlen teherautó egyetlen konténert szállít el az udvarból.

Frissítve (18:59) – Tévhitek

Az ülés nyugodtabb mederben folytatódott, s sorban tették is fel kérdéseiket a lakók. Egyikük azt kérdezte, vajon Pécs harmadának szelektív hulladékát hordják-e ide? Másvalaki éppen e tévhit miatt amiatt aggódott, hogy jelentősen növekszik a környék forgalma. Merza ezekre az észrevételekre azt mondta: elsősorban a gyűjtőszigetek és a lakossági szelektív gyűjtés segítségével oldják meg a jövőben a hulladékok válogatását. Az udvarba lomot, kidobott bútorokat, hűtőszekrényt várnak.

Frissítve (18:44)

Első körben Merza Péter próbált tájékoztatni a leendő hulladékudvarról, de a közbekiabálások miatt félbe kellett hagynia mondandóját. Végül az egyik érdeklődő csitította le a többieket azzal, hogy először hallgassák meg a tájékoztatót, majd utána kérdezzenek. Végül sikerült neki.

Frissítve (18:22)

A részönkormányzati ülés egyelőre nem tudott elkezdődni, mert – bár az Árpád Fejedelem Gimnázium folyosóján mintegy százan megjelentek – az érdeklődők egy része nem értesült az ülés új helyszínéről. Ők Postavölgyből hamarosan megérkeznek. A jelen lévők addig is csendesen beszélgetnek.

Frissítve (18:10)

A nagy érdeklődésre tekintettel kedden este nem a szokott helyszínen, hanem az Árpád Fejedelem Gimnáziumban tartotta meg a Pécs-Postavölgy Árpádváros Önkormányzata soros ülését. A Moór Eszter, fideszes elnök vezette testület előtt egyetlen napirendi pontként szerepelt a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási program településrészt érintő fejlesztéséről szóló tájékoztató. A meghívottak között volt az uniós programot koordináló Pécsi Városfejlesztési NZrt. vezérigazgatója, Merza Péter, s az udvar majdani üzemeltetését végző BIOKOM Kft. ügyvezetője, Kiss Tibor is.

Az ülésre a BIOKOM Kft. egy részletes leírással és tervrajzzal készült, ezt kinyomtatva kaphatták meg az érdeklődők. A dokumentumban összegyűjtötték, milyen feladatokat lát el a majdani udvar, mi történik a gyűjtőhelyen, milyen hasznos hulladékot gyűjtenek majd ott, s pontosan milyen paraméterekkel bír majd a létesítmény. Ebből az is kiderül, hogy az udvart harminc méteres, többszintű erdősáv övezi majd, s kétszer akkora lesz rajta a zöldfelület, mint a burkolt (3700 négyzetméternyi füves, 1840 négyzetméternyi burkolt felület), a telken összegyűlő csapadékvizet pedig medencébe vezetik.

Az előzményekről:

Múlt héten előbb lakossági fórumot, majd május 30-án immár tüntetést is tartottak a postavölgyiek és a környéken élők egy tervezett hulladékudvar megépítése miatt. Az emberek azért vonultak ki két esetben is a Siklósi úttól nem messze lévő trafótelep és vízműtelep közötti bokros területre, mert úgy tudták, szeméttelepet hoznak létre a helyszínen.

A második alkalmon a tervezett hulladékudvar leendő üzemeltetését végző BIOKOM Kft. ügyvezetője is megjelent, s igyekezett eloszlatni a téves információkat, nem igazán nagy sikerrel. Kiderült viszont, hogy a 12 milliárdos, Európai Unió által finanszírozott beruházás egyik projekteleme során nem környezetkárosító, hanem éppen környezetvédelmi létesítmény épülne Postavölgyben.

Egy olyan udvar jönne itt létre, amelybe a lakosság hordhatja be szelektíven gyűjtött hasznos hulladékát, mint például elektronikai berendezéseket, bútorokat, lomot, papírt, műanyagot, üveget, fémhulladékot. A létesítmény, ahogy akkor elhangzott sem zajjal, sem porral nem jár, a talajvízszennyezés, fertőzésveszély, veszélyes hulladékok megjelenése pedig kizárt.

 • Pingback: Hulladékudvar: 100 milliót bukhat Pécs - Don't waste it!()

 • Joe

  Kedves Kettes Alá,

  Elmondom neked, hogy 94 óta a Fideszre szavaztam mindig, pontosan azért, mert nem hagytam megvezetni magam a szociktól, azonban látva Moór Eszter ellentmondást nem tűrő arroganciáját és Merza kioktató stílusát bizony jómagam is többször a hangoskodók táborát növeltem. Nem gondolom, hogy ettől még marha lennék!

 • Ott_lakó

  “Kedvesviki”
  Az ott lakók nevében bizton állíthatom, hogy ön nem az érintett terület közelében él.
  A “sötét” jelzőit így tartogassa önmagára és nem ossza az észt védőtávolságon kívülről. Az ilyen agitátorokból már elég volt az elmúlt évszázadban. Ma állítólag demokráciát építünk..
  Ezért nem kellene a falakat bontani, amikor sárba tapossák a “birkának tartott” halandók véleményét és jogait.

 • kedvesviki

  olyan szinten árad a sötétség kommentekből, hogy az elképesztő. több száz fa veszi majd körbe a most is lepukkant területet. hihetetlen sötétek az ott lakók, már bocs.

 • Pf

  Én így is rálátok az ablakomból a Baumaxra meg a trafótelepre, pont nem érdekel, ha lesz még egy aszfaltos telek nyolc konténerrel. Mégis, mit kell ezen siránkozni, nem értem. Nagy forgalom? Az Istenért, ott a négysávos Siklósi út a sztráda teljes forgalmával, pupákok.

 • László Hajni

  Szép ígéretet kaptunk június 04-én a hulladékudvar építésének átmeneti leállítására. Ezzel szemben az építkezés ha lehet, még nagyobb ütemben, több munkás részvételével tovább folytatódik. Az ígérgetőket nem minősítem, ismét bebizonyították, hogy a lakosság véleményét semmibe veszik. Elég a beszédből, ha nem lépünk, teszünk valamit, biztosan megépül. Akinek a lakóhelyét pedig nem érinti, kérem, ne kommenteljen, fogalma sincs, mik a kifogásaink. Vegyünk példát a Tubesi radarról. Pl. élőlánc, az építkezés bejáratának eltorlaszolása autókkal. Ébresztő! Tenni kell akármit, sürgősen!

 • Kovács G.

  Hol voltak a hangoskodók, amikor nekiálltak az Árkád építésének, kinyúvasztották a helyi kisboltosokat, hol voltak, amikor benzinkutat építettek a sportpályára a Tüzérben, amikor eldöntötték, hogy Pécsen ér véget az autópálya. Kicsit komolyabb célokért kellene harcolni, nem ilyen bagatell zöld beruházásokért, mint ez… Ha most gyenge lesz a városvezetés, holnap bármiért elég lesz összegyűjteni pár félszűt és megakadályoznak mindenféle beruházás. /egy patacsi, akinek a házával szemben van a MOL-telep, mégsem zavarja…./

 • Stadionok helyett gátak kellettek volna!

  A hulladék kezelését meg kell oldani, de a helyszín a tájékoztatás fontos lett volna.
  Az LMP is odaállt az ügy mellé, de a sumák, sunyi fidesz sajtó ezt nem említi.

  Ki ez vagy mi ez a Merza elvtárs, polihisztor, mert minden dologhoz ért a városban?

  Figyeljétek Törökországot!

 • fodor ibolya

  Az Önkormányzat felülbírálta az előző éra rossz döntését, az építkezést leállítja, felfüggeszti, és megoldást keres egy másik helyszínen történő hulladékudvar építésére. Grat.
  megjegyzem tényleg elképesztő volt ahogy Meixner András egy laza mozdulattal a saját rossz döntéséből magának előnyt fabrikált. Hát ezt nevezik dörzsöltségnek….

 • Szabóné

  Gratulálok! Nagyon örülök, hogy sikerült megállítani a Bajnai-féle szemétkommandót. Lám, ha mi, magyarok összefogunk, akkor meghátrál a liberálbolsevista világrend és szűkölve visszatakarodnak Izraelbe. Nem engedjük, hogy megmérgezzék a földjeinket a génpiszkált szemetükkel és az amerikai atomhulladékkal. Hajrá Pécs!

 • mosolymano

  Örülök, hogy sikerült egy lépést tenni a megoldás felé. Köszönet ezért mindkét félnek (megjelentek és önkormányzat). Örülők, hogy 2 párt képvselője is felvállalta, hogy hibázott, vagy nem volt megfelelően tájékozott (Meixner, és Moór Eszter is). Ennek van értelme!

 • kettes alá

  tehát: van egy csomó szocik által megvezetett hangoskodó, mondjuk úgy 5 ember. Ezek marhaságai, meg meixnerék “rossz döntése” miatt vesznek el 100 milliót a várostól????
  komolyan, miért dőlünk be mindig minden marhának?

 • Fábián Szilárd

  Csatlakozva Eszter hozzászólásához, ezen a linken megtekinthető, hogy mit is vihetünk egy “hulladékudvar” -ba:
  http://hulladekudvar.hu/hulladekudvar/pecs
  De hogy ne kelljen felkeresnetek, kiollózom azt a részt, ami ide tartozik:

  leadható hulladékok
  leadható veszélyes hulladékok:
  használt sütőzsiradék és göngyölege
  használt akkumulátor
  szárazelem
  elektronikai hulladék: számítástechnikai hulladék, TV, telefon, stb. – akku nélkül
  növényvédőszeres göngyöleg: permetszeres doboz, zacskó, üveg, stb.
  festékes göngyöleg: festékes doboz, vödör, stb.

  Tehát minden kedves olvasónak (aki figyelmesen elolvassa a cikket), ajánlom figyelmébe az “előzmények” címszó alatt futó utolsó mondatot:
  “A létesítmény, ahogy akkor elhangzott sem zajjal, sem porral nem jár, a talajvízszennyezés, fertőzésveszély, veszélyes hulladékok megjelenése pedig kizárt.”

  Akkor most hol is az IGAZSÁG?????

 • ….

  Rádinéni!
  Hazudni tetszik! Ilyenről nem volt szó!

 • Rádiné Tóth Eszter

  Majdnem így volt, bár a rossz elemek, a használt sütőolaj, a régi akkumulátor, és az autógumi veszélyes hulladéknak számít (a Biokom szerint is )és ezeket is itt vennék át a lakosoktól, tehát az előzményekben is tudtuk, hogy mi épül itt

 • Bandi Bandi

  Bandi! Maradtál volna csöndben! Az mindenkinek jobb lett volna! Ekkora ökörséget…

 • kettes alá

  meixner nyilatkozatát nem minősítem, eszméletlen, hogy milyen könnyen dumál 18 milliárdról. micsoda csúcs ez az ürge. hihetetlen