Rekord: postán is küldik a búzát

Pécsen is, Pesten is megszegik...

A tavalyi mennyiség több mint kétszerese, mintegy ötven tonna búza érkezhet Baranyába a magyarok kenyere jótékonysági akció keretében – jelentette be a kezdeményezés ötletgazdája egy pécsi sajtótájékoztatón csütörtökön.

hirdetés

Korinek László, a magyarok kenyere akciót két évvel ezelőtt elindító jogászprofesszor azt mondta: minden bizonnyal túlszárnyalják az előzetes elképzeléseket is, így idén a tavalyihoz képest kétszer annyi búza érkezhet a mohácsi Szent Miklós Vízimalomhoz az augusztus 17-én tartandó összeöntés ünnepére.

Kitért rá: hazánk összes megyéjéből, s a Kárpát-medence mindegyik országából, de Európa távolabbi, magyarok által lakott helyeiről, s hazai települések testvértelepüléseiről is érkezett búza az akció keretében. Hozzátette: a gabona összegyűjtése jelenleg is zajlik, hiszen több helyről postán juttatják el a felajánlásokat.

Idén is kaphatunk a kis cipókból, az adomány szegény gyerekeknek megy!

A jogászprofesszor azt mondta, a tervek szerint a fővárosi állami ünnepre szánt kenyeret, amelyet a Szent Jobb-körmeneten Erdő Péter bíboros áld meg augusztus 20-án, idén is a Baranyában összegyűjtött lisztből sütik meg. Idei újdonság, hogy a magyarok kenyere akció keretében ezentúl minden évben a Kárpát-medence más-más tájairól hozzák a kovászt, így idén a székelyföldi Oroszhegyről érkezik az előtészta.

A sajtótájékoztatón Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere emlékeztetett rá: az idén már harmadik alkalommal zajló akció nem jöhetne létre, ha a szállítást, a lisztből készülő, jótékony célokat szolgáló cipók kisütését, a begyűjtést, az őrlést, a tárolást nem vállalnák ellenszolgáltatás nélkül a helyi cégek. De – mondta – ezen túlmenően is egy olyan program indult el pár évvel ezelőtt, amelyre az egész Kárpát-medence megmozdult, egy olyan kezdeményezésből lett hagyomány, amely a nemzeti összetartozás érzését kiválóan képes erősíteni.

Idén egyébként a tervezett 50 tonna búza felét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ajánlotta föl. A szervezet az alapanyagot a területi igazgatóságok közreműködésével gyűjtötte össze az ország 19 megyéjéből.

A megőrölt liszt legnagyobb részét idén is a Böjte Csaba vezette, 2300 árva gyermeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el, hogy az a szervezet gyermekotthonaiban alapanyagként hasznosuljon. A maradék lisztből ötezer kis cipót sütnek Pécsváradon, amelyeket jótékony céllal osztanak szét Pécsett, augusztus 20-án a Pécsi Jótékony Nőegylet tagjai. A szervezet a cipókért cserébe tetszőleges nagyságú pénzadományt vár, hogy a befolyt összegből a rászoruló gyermekek étkezését segítő Nekem nincs ebédem programot támogathassák.

A teljes akciót összefogó és az augusztus 20-i rendezvényt szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, Márta István elmondta: az állami ünnepen Pécsett kulturális programokkal, koncertekkel, folklórrendezvényekkel színesítik a magyarok kenyere akciót. A kenyeret Udvardy György pécsi megyés püspök áldja meg, Páva Zsolt polgármester szegi meg, majd Böjte Csaba tart szentmisét a pécsi székesegyházban.

Hirdetés