hirdetés

Szebellédi: ne démonizáljunk

 • azért a csillogó Debreccennek sem jobb

  2012.09.17 10:44; Frissítve: 2012.09.17 18:04

  Lesz fizetés a debreceni városházán?
  Debrecen – A kizárólag munkabérre adható hitelhez híreink szerint biztosan hozzájut Debrecen önkormányzata. Kósa Lajos legalábbis pénteken határozottan cáfolta – amiről a városházi folyosón néhányan suttognak –, hogy az alkalmazottak fizetés nélkül maradhatnának.
  Nem ok nélküli az aggodalom, hiszen a csütörtökre készült közgyűlési előterjesztésben ilyen mondatok is szerepelnek: „A betervezett külső forrás összegéből június 30-ig bevétel nem teljesült. …jelen feltételek között az intézmények a második félévben nem finanszírozhatók”.
  Ezekhez hasonlóan súlyos – ha nem súlyosabb – gond, hogy az önkormányzatnak idén 2,5 milliárd forint hitelt kell törlesztenie, amit csak újabb hitel felvételével teljesíthet. Azonban „a hitelt nyújtó hitelintézet kiválasztását célzó első közbeszerzési eljárás nem volt eredményes, a második kiírás folyamatban van”.
  Bár Kósa Lajos a napokban arról beszélt, hogy a bankok elzárkózása a kisebb településeket sújthatja leginkább, a jelek szerint Debrecen is ki van szolgáltatva. Az alapvető ok pedig: hogy a törvényi változások miatt az önkormányzatok jövőre nem vehetnek fel működési hitelt, és ez bizonytalanná teszi a törlesztésüket.
  Iskolák nélkül se elég
  Vészjelzésként utalnak az országos sajtóban Kósa Lajos múlt heti nyilatkozatára, amelyben először beszélt a nyilvánosság előtt arról, hogy a bankok nem adnak hitelt az önkormányzatoknak.
  Januártól – mint ismert – az állam átveszi az iskolák fenntartását. A törvényhozók úgy számoltak, hogy ezáltal lényegesen csökkennek a települések terhei, képesek lesznek kiadásaikat a bevételeikből finanszírozni. Kormányhozzájárulás nélkül – néhány kivételtől eltekintve – hitelt sem vehetnek fel. A kivétele közé tartozik az uniós pályázatokhoz szükséges önrész, a reorganizációs hitel és a likviditási hitelek, köztük a folyószámlahitel (amit egy naptári éven belül vissza kell fizetni).
  Kósa Lajos szerint viszont a politikusok elszámították magukat, a kisebb önkormányzatok mégsem lesznek alkalmasak a működésük finanszírozására. Debrecen polgármestere – aki egyben a Fidesz alelnöke – nyugtató kijelentést is elejtett, mondván: a megoldás érdekében hamarosan a kormány asztalára tesznek egy javaslatot.
  Többek szerint módosítani kell az önkormányzatok gazdálkodását is érintő törvényt – még mielőtt életbe lépne.

 • Gáborbá

  Úgy érzem, az a földrengés hamarosan eljön!

 • VagyokAkiVagyok

  Évtizedek kellenek, mire a szocialista romboláson túl lesz ez a város. Addig hatalmas kitartás kell. Kívánom, hogy legyen hozzá sok erőnk és ne adjuk fel.