13 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapHírzónaBiczó Bence Cseh László trónjára tör

Biczó Bence Cseh László trónjára tör

A hétvégén nem mindennapi sorozatba kezdenek legjobb úszóink: a százhalombattai rövid pályás ob-t két hét múlva Eindhovenben az Európa-bajnokság, majd újabb három hét múlva Dubaiban a világbajnokság követi. Az újdonsült ifjúsági olimpiai bajnok Biczó Bence 200 pillangón már a hazai viadalon Cseh László trónjára tör, majd az Eb-n is rajtkőre áll, ám a vb-t edzője egyelőre korainak tartja.

Nem mondhatni, hogy a nemzetközi szövetség túlzott tekintettel lett volna az úszók felkészülési vagy formaidőzítési problémáira, így honi élversenyzőinknek alig másfél hónap alatt háromszor kell „életük legjobbjával” előrukkolniuk.

– A hollandiai kontinensviadalon összesen öt nő és tíz férfi, a dubai vb-n pedig öt női és négy férfiúszó alkotja a magyar válogatottat – mondta Kiss László szövetségi kapitány az MTI-nek, aki utóbbi eseménnyel kapcsolatban még korainak nevezte az esélylatolgatást, hangsúlyozván, hogy az esemény messze van, annyit viszont leszögezett, hogy a legjobbaktól érmet vár a vb-n is. – Az eindhoveni Eb-n pedig reális esélyt látok rá, hogy dobogón álljon az eredményhirdetéskor Verrasztó Evelyn és (a pécsi, ám immár a fővárosban készülő) Jakabos Zsuzsanna, Mutina Ágnes, Biczó Bence, s Dara Eszterben is bízom.

A PVSE Szingapúrból nyáron ifiolimpiai arannyal hazatérő úszója, Biczó Bence a hosszú pályás siker után a 25 méteres medencében is robbantana. Ahogy edzője, Sántics Béla fogalmaz, a még csak 17 esztendős fiatalember fő számában, 200 pillangón máris Cseh László trónkövetelőjének tekinthető.

A legutóbbi ob-n még Cseh, Kiss Gergő, Biczó volt a dobogós sorrend, ám Kiss most kihagyja az ob-t, Biczónak így csak a vegyesen kétségkívül utolérhetetlen Cseh adhatja föl a leckét.
Százhalombatta után Biczó egyébként csak az Eb-n áll majd rajtkőre, ahogy Sántics Béla fogalmaz, a felnőtt – ráadásul az Eb-hez ilyen közeli – világbajnokság egyelőre túl nagy falat lehet számára. (Érdekesség egyébként, hogy a rövid pályás vb a többi magyar számára is újdonság lesz, az ugyanis az első ilyen viadal, amelyre a hazai szövetség benevezte úszóinkat.)

A PVSE a rövid pályás ob-n rajta kívül a sokszoros korábbi bajnok Bodor Richárddal, és több fiatallal, Király Bencével, Sánta Adriennel és Lengyel Annával képviselteti magát. Az Eb-keretbe jelen állás szerint csak Biczó fért be – Bodornak ehhez az ob-n egy „valóban szenzációs” idővel kellene előrukkolnia.

Szűcs Zsolt írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő