6 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapHírzónaPEAC: A legfontosabb a pécsi fiatalok fejlődése

PEAC: A legfontosabb a pécsi fiatalok fejlődése

A tavalyi ezüstérmes és kupagyőztes PEAC-PÉCS számára október 19-én kezdődik a bajnokság, a pécsiek pedig még a tavalyinál is fiatalabb kerettel, saját utánpótlásukra támaszkodva vágnak neki a hazai és nemzetközi sorozatoknak. Az első hazai mérkőzésre a Vasas ellen a belépés ingyenes lesz.

„Nagyon büszke vagyok fiatal csapatomra” – hangzott el számtalanszor Zseljko Djokics dicsérete az előző szezonban, ahol a PEAC-PÉCS valóban kiemelkedően szerepelt. A pécsiek összesen három érmet szereztek, a MEL bronz és a bajnoki ezüst mellett a Magyar Kupában aranyérmes csapat azonban erősen átalakult a nyár folyamán, a PEAC anyagi lehetőségei nem tették lehetővé a keret erősítését vagy egyben tartását. „Vissza kellett lépnünk a tavalyi alapokhoz képest is, újra fel kell építeni egy csapatot. Nem vállalhatunk be felelőtlenül extra költségeket, hiszen az e szezonra tervezetteket is irgalmatlan nehéz előteremteni” – nyilatkozta a klub honlapjának az ügyvezető, Mészáros Zalán.

Összesen nyolc játékos távozott a pécsi keretből, többek között a rutinos Nagy-Bujdosó Nóra. „Nórának tettünk ajánlatot, de nem tudunk versenyezni a Sopron lehetőségeivel, ráadásul ott a négy center egyike lett, így náluk nem akkora érvágás a szülés miatti kiesése, mint nálunk lett volna, hisz húzóemberként számítottunk volna rá, ahogy tavaly is. Már az előző szezon végén elhatároztuk, hogy Kiss Virágnak és Kaposi Pálmának még több játéklehetőséghez kell jutnia, ami azt feltételezi, hogy két profi magas ember mellé Papp Reginával kiegészülve három fiatal, 18 év átlagéletkorú center kerül. Így tudjuk biztosítani azt, hogy valóban többet léphessenek pályára” –mondta el Mészáros Zalán, egyben vázolva a klub koncepcióját.

„Egy nagyon fiatal átlagéletkorú csapatot raktunk össze erre az idényre. Most még végső helyezések kapcsán nem gondolkodunk, hiszen a rájátszásra még rengeteg helyen változtathatnak ellenfeleink keretei, így a legfontosabb, hogy azok a pécsi fiataljaink, akik a későbbiekben a felnőtt csapatunk alapját jelenthetik, tudásban ugorjanak egy-egy lépcsőfokot a tavalyi évhez képest, és minőségi javulást, fejlődést érjenek el. Én ezt tartom most az igazi célnak.” Mészáros Zalán azt is kifejtette, ennek a fiatal csapatnak talán az eddigieknél még több szüksége van a lelkes pécsi szurkolótábor támogatására, akik pécsi fiataloknak szurkolhatnak az idei szezonban.

PEAC_csapatkep_2014_2015

„Azt kérném a szurkolóktól, hogy értékeljék azt, hogy ez a csapat tele van fiatalokkal, akik ha nem is tudnak minden meccset megnyerni, de fel fogják szántani a pályát. Értékeljék azt, hogy tele vannak tűzzel, fiatalos lendülettel, akarattal, és kérem, hogy a nehezebb szakaszok során támogassák őket a lelátóról, hiszen még nincsen akkora rutinjuk.”

A mindössze 19,6 év átlagéletkorú PEAC legtöbb tapasztalattal rendelkező játékosa a 31 éves Natalie Hurst, akinek rutinjára, játékintelligenciájára nagy szüksége lesz a pécsieknek. Az ausztrál irányító Győrben csapattársa volt a 23 éves Raksányi Krisztának, aki a PEAC csapatkapitánya az idei szezonban. A klubvezető reméli, hogy kettejük játékkapcsolata erőssége lesz a pécsi csapatnak, Hurst hallatlan profizmusát pedig elleshetik fiataljaik.

A PEAC-PÉCS sorsolása nem éppen kedvező a bajnokság elején, hiszen az első öt fordulóban a négy legerősebb ellenféllel játszanak. „Csapatépítés szempontjából persze nem szerencsés már az elején találkozni a négy legjobbal, de nem is akarok ezzel foglalkozni, mert a sportban minden ilyen gondolat elveszi az energiát az igazi feladatoktól, a munkától. Most ez a feladatunk, erre kell felkészülni, jó teszt lesz ez a fiataljainknak. Nem szabad, hogy az esetleges vereségek a jobb csapatok ellen megtörjék a csapat felépítményét, és szeretném, ha a három hazai meccsünkből a négy rivális ellen egyet vagy kettőt megnyernénk” – zárta gondolatait a sportvezető.

A PEAC-PÉCS október 19-én 17 órakor lép pályára először a 2014/15-ös bajnoki szezonban, a pécsiek a Vasast fogadják hazai pályán, a mérkőzésre a belépés mindenki számára ingyenes.

Forrás: PEAC-PÉCS

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő