18 C
Pécs
hétfő, május 13, 2024
KezdőlapHírzónaRésen kell lenni a légkondiknál

Résen kell lenni a légkondiknál

A hirtelen melegre fordult idő miatt egyre több helyen üzemelik be a légkondicionálókat, amelyek rendszeres felülvizsgálata egészségügyi és műszaki szempontból is kiemelten fontos.
A karbantartásnak kettős célja van: egyfelől óvjuk a berendezés műszaki állapotát, másfelől a használó egészségét.
Orosz Olivér, a klímaberendezéseket forgalmazó és szervizelő legnagyobb pécsi cég ügyvezetője szerint a felülvizsgálat elmaradása betegségekhez, a készülék meghibásodásához, élettartamának csökkenéséhez vezethet, a garanciát is elveszítheti a gondatlan, felelőtlen tulajdonos.

A szűrőket – a modernebb modellek esetében a szűrőrendszerek legkülső egységét, a durvapor-szűrőt – csap alatt ki lehet, ki kell mosni. E fázist akár szakember nélkül, házilag el lehet végezni, a porterheléstől függően akár hetente, kéthetente is.

A légkondicionáló többi része, mint például a finompor-, szagtalanító- és bakteriális szűrő, valamint a kültéri egység esetében ez már nem járható út: ezekhez szakemberre van szükség – mutatott rá Orosz Olivér.

A beltéri egységben keletkező kondenzvíz egy csepptálcában gyűlik össze, s sokszor a porral keveredve sárrá alakul át. Az így keletkezett pangó vizes, sáros massza kitűnő táptalaja a különféle kórokozóknak, köztük a hírhedt légiósbetegség baktériumának (legionellosis) is. Ha nem takarítjuk, fertőtlenítjük megfelelően a berendezést, komoly problémákat okozhatunk magunknak és a környezetünkben élőknek.

A beltéri ellenőrzés gyakorisága a használat intenzitásától is függ: ha nagy a külső hőterhelés, akkor évi három-négy alkalom sem túlzás. Ha csak egyszer-egyszer kapcsolják be a készüléket, akkor is egy-két alkalommal sort kell keríteni rá – hangsúlyozta Orosz Olivér. Ahogy az sem mindegy, hol használják a klímát: belvárosban, forgalmas utak mellett, ipartelepeken. Ezeken a helyeken ugyanis nagyobb a porkoncentráció, még ennél is gyakrabban lehet szükség karbantartásra.

6-8 fokkal legyen hűvösebb

Vita tárgya lehet, hogy hány fokra állítsuk a készüléket: a szakember szerint a külső hőmérséklethez képest maximum 6-8 fokkal legyen kevesebb a légkondicionált helyiségben. Ha ennél is hidegebbre állítjuk, egyrészt kiugróan magas áramszámla lehet az eredmény, de igen könnyen meg is fázhatunk.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő