14 C
Pécs
csütörtök, május 2, 2024
KezdőlapPécs Aktuál2021-re más város lesz Pécs

2021-re más város lesz Pécs

Pécs célja, hogy 2021-re a helyi gazdaság annyira erős legyen, hogy a város már a saját lábán is meg tudjon állni – hangzott el a Corso Hotelben tartott fórumon, amelyen Csizi Péter országgyűlési képviselő a jövendő pécsi beruházásokról és fejlesztésekről számolt be.
– Egy város fejlődésének alapját mindig a stabil gazdasági háttér adta a történelem folyamán. Így volt ez a 19. században és a századfordulón is – kezdte. – A 20. század második fele azonban egy téves elgondolásra épült, miszerint a bányászat alapja lehet Pécs hosszú távú fejlődésének.

A város lakossága valóban ugrásszerűen emelkedett, ami az időszakos jólétnek köszönhető, de bányászatnak nem volt jövője, a rendszerváltás után a bányák bezárásával meg is rogyott Pécs.

– Ennek a téves elgondolásnak lett szimbóluma a most lebontott Magasház, az akkori idők csodája, amely csak másfél évtizedig volt képes betölteni a funkcióját – vélekedett a politikus.

Már majdnem kész, 1975
Az épülő Magasház, Pécs szocializmusának mementója (Forrás: fortepan.hu)

A pécsi beruházásokról szólva elmondta, a Pécs2020 fejlesztési sorozat végét az uniós fejlesztési ciklus végére, 2020-re időzítették, addig kell maradéktalanul felhasználni a támogatásokból eredő forrásokat.

– Pécs célja, hogy a gazdaság annyira erős legyen, hogy 2021-re a város képes legyen a saját lábán megállni uniós támogatások nélkül is. Ez a legfontosabb, ez a Pécs2020 alapvetése – szögezte le.

Csizi szerint a város gazdasági eredményei közül kimagaslik a külföldi vállalkozók, vállalatok idecsalogatása, itt lévő telephelyek bővítése. Remek példa erre a buw, az Unisys, az IT Services, a British American Tobacco (BAT – amely az évtized elején még Pécs elhagyását fontolgatta), a Harman és a Hellmann. Sőt, ide sorolható a Kinder is, amelynek pécsi gyárában megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak.

Év végéig dolgozhat a 420 ember a pécsi gyárban - Fotó: szekesfehervar.hu
A Harman több száz embernek biztosít munkahelyet

A közösségi közlekedés terén elért újítások és a további tervek kapcsán a képviselő beszámolt a buszcsereprogramról, az elektromos buszok érkezéséről, a tervezett kerékpárút-hálózat kialakításáról és bővítéséről.

– Világszerte példátlan volt az a botrány, amely a buszok eladását övezte évekkel ezelőtt – tette hozzá.

A tervezett, élményfürdővel összekapcsolt sportközpont kapcsán úgy nyilatkozott, nehezíti a létesítmény kialakítását, hogy célszerű lenne egy új uszodával is egybekötni, ámbár a helye már megvan a Pécs Plaza és az Expo Center közötti üres területen, a leendő Rátgéber Akadémia mellett. Rámutatott arra, az épület kialakítása még nem ütközne nehézségekbe, ám megfontolandó az a tény, hogy a régióban nemrég létesített élményfürdők közül több komoly fenntartási gondokkal küzd.

Zsolnay Negyed
A Zsolnay Negyed nagy beruházás volt, de megérte

Végül szót ejtett a bölcsőde- és óvodafejlesztésekről, az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításáról, amely ugyanazzal az IMS-technológiával épült, mint a Magasház. Türelmet kért mindenkitől, akinek gyereke az érintett oktatási intézményekben tanul, sokaknak kényelmetlenséget jelenthet a költözés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő