13 C
Pécs
péntek, május 3, 2024
KezdőlapPécs AktuálNagy bírságok várnak a szemetelőkre

Nagy bírságok várnak a szemetelőkre

Tíz illegális hulladéklerakó helyet találtak a városban a pécsi mezőőrök. A szemetet ott hagyó bűnösök komoly bírságokkal nézhetnek szembe.

Az elmúlt pár hét alatt a pécsi közterület-felügyelet mezőőrei 10 illegális hulladéklerakó helyre bukkantak a város közigazgatási területén. A törvénytelenül szemetelők háztartási, elektronikai és építési munkákból származó szemetet szórtak el, de büntetlenül ilyesmit Pécsett nem tehetnek.

Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője elmondta, hogy a mezőőrök többek között Kökény közelében, Malomvölgyben, Zsebedombon, Kertvárosban, Pécsbányán és István-aknán találtak ilyen önkényesen kiválasztott illegális szemétlerakókat.

Märcz János kifejtette, hogy ugyan néhány éve a felügyelet és a város is keményebben lép fel a szemetelők ellen, az illegális hulladéklerakás azonban még így is nagy feladatot jelent a közterületek kezelőinek, valamint a hatóságoknak is.

Üszögpusztán tavaly találták ezt a szemétlerakót

A hangsúlyt ezért a közterület-felügyelet a megelőzésre helyezte, a mezőőrök és a közteresek a megszokott járőrözési „menetrendektől” eltérően sűrűbben, véletlenszerűbben és nagyobb erővel járják a várost és környékét, hogy a szemetelőket tetten érjék, és hogy az illegális hulladéklerakó helyeket hatékonyabban fel tudják számolni. Ennek köszönhető, hogy a fenti területeken is fény derült a szemétszórásra, melyet a város nem tolerál. Fontos ezt tudni, hiszen a pécsi városvezetés kiemelten fontos célja, hogy a város levegője tisztább legyen, hogy közterületei élhetőbbé váljanak.

Märcz János szerint ha a szemetelőket tetten érik, ellenük rögtön hatósági eljárás indulhat, és bírságot is kell fizetniük, melynek mértéke függ a lerakott szeméttől, annak mennyiségétől. Ha az illető az első felszólításra elviszi a hulladékot, kevesebbet kell fizetnie, de ha a sokadik utasításnak sem tesz eleget, akkor félmilliós, vagy akár több milliós bírságot is ki kell perkálnia.

Így járt például pár éve az a cég, ami a vasasi illegális szemétlerakó mai napig nem múló mocskáért felel, a környezetvédelmi hatóság ugyanis 100 milliós bírságot szabott ki az el nem szállított szemetük miatt.

Szép, mi? Ez a vasasi szeméthegy

Kiemelte, hogy a vétkesek felelősségre vonásának folyamatában nagy gondot jelent az, hogy ha nem kapják el a tetteseket, akkor nehéz bizonyítani azt, hogy ki és mikor rakta le a hulladékot. Ha pedig nincs meg az elkövető, a helyrajzi szám alapján beazonosítják a szemetes telek tulajdonosát, akit kötelezhetnek arra, hogy a hulladékot elszállítsa. Ennek költsége akár milliós összeg is lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő