Gigamocsok Vasason

A környezetvédelmi hatóság vezetését is elérte az a szeméthegy, ami miatt a pécsi önkormányzat több feljelentést is tett – jelentette be Kővári János, az Emberi és Természeti Erőforrás Bizottság elnöke. Egy cég hónapokon keresztül halmozott fel rengeteg építési törmeléket Pécs-Vasason. 

hirdetés

A pécsi közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatón Kővári János közölte, a helyiektől idén januárban értesültek a történtekről, miszerint egy cég illegális lerakónak használja a vasasi földterületet, ahova nagy mennyiségben hordott sittet különböző pécsi építkezésekről. A bizottságuk ezt követően kezdeményezett vizsgálatot, amely után kiderült, hogy a vállalkozás nem rendelkezik hulladékgazdálkodási engedéllyel, sem legális telephelye nincs az adott területen.

Elmondta azt is, hogy az ügyben a város több feljelentést tett, a rendőrség már nyomoz, és a környezetvédelmi hatóság 100 milliós bírsággal sújtotta a céget, amelynek nevét azonban nem árulta el többszöri kérdésünkre sem.

A cég tulajdonosi köréhez köthető családnak már volt hasonló jellegű hulladék-gazdálkodási ügye, akkor a vállalkozásuk felszámoltatásával tudtak kibújni a felelősségre vonás alól, illetve az általuk illegálisan elhelyezett hulladék is a helyén maradt.

A környezetvédelmi felügyelőség kötelezte a hulladék elszállítására őket, ezt azonban nem tették meg. Az önkormányzat ezért maga gondoskodik annak elviteléről, és az építési hulladékot egy olyan vállalkozásra bízzák, amely azt újrahasznosítja majd.

Az elnök megjegyezte, korábban a környezetvédelmi hatósághoz is érkezett több bejelentés, de érdemben nem foglalkoztak vele, ám úgy tudja, később az illetékes államtitkárság személyi változásokat eszközölt a hatóságnál.