21 C
Pécs
csütörtök, május 2, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletBiztos nem gondoltad volna, hogy néha a Magasházon sétálsz!

Biztos nem gondoltad volna, hogy néha a Magasházon sétálsz!

Nem tűnt el nyomtalanul a pécsi Magasház! A városban több parkolót is építettek, és dűlőutak leaszfaltozását oldották meg az egykori 25 emeletes bontási törmelékeiből. A Biokom telephelyén kikísérletezett eljárással majdnem 5 ezer tonna értéktelen építési törmelék válhat értékes, szilárd burkolattá.

Az elbontott pécsi 25 emeletesből több mint 20 ezer tonna betont és 1000 tonna betonacélt termeltek ki

Az egykori Magasház bontása három évvel ezelőtt kezdődött. Naponta mintegy 100 tonna betont és betonvasat bontottak ki, majd szállítottak el a helyszínről a teherautók.

A rengeteg hulladékanyag azonban nem veszett el, csak átalakult. Pécsett, a Biokom Eperfás úti telephelyén kísérletezték ki, hogyan tudják a törmeléket nyersanyagként is használni, és burkolatot készíteni belőle. Az eljárás olyan jól sikerült, hogy most több tonnás kukásautók parkolnak rajta.

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a kukásautókat is kibírja az a burkolat, ami a Magasház törmelékéből készült

– Az első kísérleti megoldásokat itt végeztük el a Biokom Eperfás utcai telephelyén. A megnövekedett gépjármű-állományunk miatt több száz négyzetméternyi területet burkoltunk le az apróra zúzott Magasház-törmelékkel – mondta Kiss Tibor. A Biokom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a volt 25 emeletes törmelékeiből 4-5000 tonna került csak ide, az Eperfás útra, ahol sikerült elérni a burkolat kellő tömörségét és megfelelő szilárdságát.

A volt Magasház Pécsett sok helyen „velünk él”

Uránvárosban a Páfrány utcai parkolók kialakítására több 140 tonna törmeléket használtak fel

A városban több helyen parkolókat is kialakítottak a törmelékekből. A nemrég elkészült, Centrumnál található új parkolórész, de Uránvárosban a Páfrány utcai parkolók is a Magasházból készültek. De egy nagyon jelentős átrakodó állomás burkolatát is meg tudták oldani a kidobásra ítélt betonból a Tüskésréten, mondta Kiss Tibor. A Biokom NKft. ügyvezető igazgatója hozzátette: tervezés zajlik további dűlőutak aszfaltozására is.

Páva Zsolt polgármester kifejtette, a Magasház bontásánál problémát jelentett a rengeteg hulladék- és törmelék anyag elszállítása, hiszen a szigorú hatósági előírások miatt nem lehetett akárhol letenni. A Biokom vezetése viszont jelentkezett, hogy felhasználnák egy részét.

– Tovább őrölték, tovább finomították ezt a nagy darab törmelékanyagot, és különböző deponálásra, különböző egyenetlen talajfeltöltésre használták, ami még a nagy súlyú teherautókat is elbírja. Így a mások által hasztalan anyagból értékes burkolat lett – mondta Páva Zsolt.

A pécsi 25 emeletes lakóház bontásából származó építési betontörmelékből eddig összesen 1300 tonnát használtak fel, de a közeljövőben további 5000 tonna burkolat készülhet belőle.

A Magasház bontásából származó építési betontörmeléket darált állapotban az alábbi helyszíneken használta fel a Biokom:

Centrum parkoló bővítése: megközelítőleg 800 tonna

Kismélyvölgy-hegyhát dűlő útjavítás: megközelítőleg 100 tonna
Páfrány utca parkolók kialakítása: 141,05 tonna
Malomvölgyi tó környéke: 89,13 tonna
Szérűskerti út javítása: 73,49 tonna
Szabolcs-hegyi út javítása: 12,59 tonna
Bányász vértanúk útja: 87,57 tonna

Összesen eddig megközelítőleg felhasznált mennyiség: 1304 tonna

További tervezett helyszínek és munkák az építési betontörmelék felhasználására:

Pacca dűlő javítása: 1765 tonna
Galagonya dűlő javítása: 390 tonna
Malom-cseri dűlő javítása: 438 tonna
Cserkúti út javítása: 428 tonna
Sársomvölgy javítása: 263 tonna
Szénispán útja javítása: 745 tonna
Szabolcs-hegyi út javítása: 850 tonna

Összesen felhasználni tervezett mennyiség: 4880 tonna

Jelenleg felmérés alatt állnak még különböző patacsi, nagyárpádi, szabolcsi, somogy-vasasi városrészben található dűlőutak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő