20 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapHírzónaAmikor egy igazi hős mesél...!

Amikor egy igazi hős mesél…!

December végéig látogatható a Várostörténeti Múzeumban (Pécs, Felsőmalom u. 9.). a Janus Pannonius Múzeum időszakos kiállítása, amely méltó és a vizuális élményekre összpontosító módon (országos kontextusba helyezve) állít emléket az 1956. október 22. és november 16. között Pécsett és a Mecseken zajló forradalmi és harci eseményeknek.

Mivel a szervezők célja, hogy a közoktatásban részt vevő diákok is megismerkedjenek 1956 küldetésével és jelentőségével, megteremtik a lehetőséget, hogy a fiatalok a forradalom egyik hősével találkozhassanak, beszélgethessenek.

Dr. Debreczeni László nyugalmazott tisztifőorvos 1956. október 22-én a diákparlament elnöke volt. „A diákparlament ünnepélyes, mámorító esemény volt. A forradalom idején olyan az ember lelke, mintha szerelmes volna: a valóságról, a reális veszélyekről nem vesz tudomást, de a hit és a szent cél tettekre sarkallja” – ahogy egy vele készült interjúban fogalmazott 2013-ban.

„Ellenforadalmi” múltja a későbbiekben többszörösen visszavetette az előremenetelét. Máig aktív szereplőként rész vesz a különböző 1956-os ünnepi megemlékezésekben.

Visszaemlékezéseit Egy medikus barangolásai börtönországban címmel jelentette meg 2004-ben. 2013-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, s idén október 23-án pedig elsőként vehette át a forradalom 60. évfordulójának alkalmából alapított Szabadság-díjat Pécsett.

[su_note note_color=”#a0edf9″]Dr. Debreczeni László szívesen vállalta, hogy szubjektív tárlatvezetés keretében meséljen a régmúltról, a forradalomról, saját emlékeiről. A Janus Pannonius Múzeum várja iskolai csoportok jelentkezését a [email protected] e-mail címen vagy a (72) 310-165-ös telefonszámon. Ajánlott korosztály: 12-18 év.[/su_note]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő