Minden nap világnap, de miééért?!

Hirdetés

Ma az internet világnapját ünnepeljük, mely kétség kívül rendkívül hasznos találmány, de vannak ennél jóval furcsább ünnepek is. Május 3. például a felemás cipők világnapja. Nem, ez nem vicc, tényleg van ilyen! A fura világnap lényege, hogy kilépjünk a komfortzónánkból. Ez tényleg jól hangzik, de nem túlzás mégis minden napra egy világnap? 

A világnapok normális esetben olyan különleges napok, amikor – ha csak rövid időre is – az emberiség számára fontos dolgokra irányul a figyelem, de manapság már szinte minden napra jut egy, van hogy több is.

Pécsett többek között a víz világnapját, a bábszínházi világnapot, illetve a macaron-napot tartják, melyekről korábban mi is írtunk. Ezeknél sokkal furcsább ünnepnapok is vannak azonban (ilyen például a buborékpukkasztás világnapja), akár május hónapban is.

A különböző színű, felemás cipők napján az a cél, hogy húzzunk a lábunkra két egymástól eltérő lábbelit, hogy tudjuk, milyen az, ha nem akarunk megfelelni mások elvárásainak.

Mondunk cifrábbat a felemás cipők napjánál is! Május 25-én például a szürke a kötelező viselet, még a kiegészítőknek is szürkének kell lenniük. A szürke-nap divatkörökből terjedt el, ezen a napon bárki megmutathatja, hogy a jelentéktelennek tartott szín különféle árnyalataival hogyan lehet játszani, és mi mindent lehet kihozni a szürkéből.

Ez csak néhány a világot színesebbé tevő világnapok közül. Vannak, melyeket egy-egy fontos eseményre való megemlékezés céljából hoznak létre, más napok csak vicces hóbortok vagy trendek miatt alakulnak ki. Ez utóbbiak nagy többségét egyébként Magyarország csak átveszi más országoktól.

A víz világnapja a pécsi állatkertben (Március 22.)

Hogy honnan jönnek ezek az ünnepek?

Az ENSZ szervezetei döntenek valamely világnap bevezetéséről a tagországok javaslatai alapján. Amennyiben több ország is támogat egy ötletet, az adott ENSZ-szervezet vezető testülete dönt elfogadásáról és kihirdetéséről. Az általa elfogadott világnapok listája honlapjukon ITT található meg angolul. Magyar nyelvű gyűjteményt is láthatunk egy naptár portálon, ITT.

Hirdetés

7 HOZZÁSZÓLÁS

  1. You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét