A lehetőségek tárháza

A technológiai fejlődés során elektronikai eszközeink szerszámoskészlete nap mint nap újabb és újabb perifériákkal bővül. Korábban lehetetlennek tűnő feladatok, meglepő, új funkciók vagy már meglévő lehetőségek eddig elérhetetlen minőségi változását teszik lehetővé anélkül, hogy új készüléket vennénk.

hirdetés
Uránia Mozi

Mi az a periféria?

Ez egy remek kérdés, ugyanis ebbe a kategóriába kis híján megszámlálhatatlan mennyiségű eszköz sorolható. A perifériákat úgy kell elképzelni, mint kiegészítőket, amik bővítik számítógépek, laptopok, okostelefonok vagy egyéb arra alkalmas készülékek funkcióit, vagy feljavítanak egy már meglévőt.

Számos eszköz esetében, mint például a laptopoknál, több periféria gyárilag be van építve. Ezzel szemben olyan szerkezeteknél, mint az asztali számítógépek, nekünk kell azokat csatlakoztatni. A perifériák lényegében kimeneti és bemeneti információáramlást tesznek lehetővé, és egyes darabok elengedhetetlenek a gép működéséhez.

Ezek legegyszerűbb formája a kábel, avagy a napjainkban jóval közkedveltebb Bluetooth.

A driverek

Amikor csatlakoztatunk egy kiegészítő perifériát, az céleszköz nem feltétlenül képes azonnal kihasználni azt. Szerencsére azonban nincs szükség felhasználói beavatkozásra, ugyanis automatikusan települ az a driver, ami biztosítja a zökkenőmentes kapcsolatot a készülék és a periféria között, valamint frissítésekkel naprakészen tartja azt.

Perifériatípusok

A perifériákat három csoportba sorolhatjuk az információáramlás alapján. Ezek a be- és kimeneti, illetve csak be- és csak kimeneti perifériák. Az első kategóriába olyan eszközök tartoznak, amik információt közölnek velünk, de képesek érzékelni a visszajelzésünket is. Ezzel szemben az utóbbi kettő csak ezek egyikére alkalmas. Talán egyszerűbb, ha példákkal szemléltetjük.

Oda-vissza

Be- és kimeneti perifériának minősül például az érintőképernyő, hiszen egy látható képet vetít elénk, amelyet megérintve választhatunk a megjelenő lehetőségek közül. Ide vehetjük még például a headsetet is, hiszen a hangszóró és a mikrofon együttese szintén képes kétirányú információközlésre.

Egyirányú haladás

A kizárólag bemeneti eszközök teszik lehetővé a felhasználó számára, hogy kommunikáljon a géppel. Ide tartozik például az egér, billentyűzet, kamera, szkenner vagy akár a digitalizáló tábla és az ujjlenyomat-olvasó is.

Ezzel szemben a kizárólag kimeneti perifériák közé inkább szórakoztatási célzatú készülékek tartoznak, mint például a hangszórók. Ezek célja leginkább az, hogy elérhetővé tegyünk bizonyos funkciókat, vagy azok minőségét magasabb szintre emeljük.

A perifériák hihetetlen választéka érhető el napjainkban, olyan szerepek betöltésére is, amiknek a létezéséről sem tudtunk. Hasonló felületeken, mint a Gigaplaza Webáruház, kedvünkre nézelődhetünk a temérdek lehetőség között, és a segítőkész személyzet a megfelelő perifériás eszközök megtalálásában is asszisztálhat.

(x)

Hirdetés