Nagy siker a pécsi Helstáb Martin első egész estés filmje

A legjobb kísérleti nagyjátékfilm díját kapta az indiai Uruvatti Nemzetközi Filmfesztiválon a fiatal pécsi filmes első egész estés alkotása. A művészeti seregszemlén több mint 400 nevezett mű közül választották programjukba Helstáb Martin Zazongpari című filmjét.

hirdetés
Uránia Mozi

Számos elismerést gyűjtött már be animációs rövidfilmjeivel a pécsi Helstáb Martin, új, másfél órás alkotásán öt és fél éve dolgozott. A film premierje október 9-én volt egyszerre három nemzetközi filmfesztiválon: a győzelmet elhozó indiain, a spanyol fantasy filmek fesztiválján, valamint Uruguayban, az El Salto függetlenfilm-szemlén.

Végül a fesztiválok eredményét a zsűri egy online díjátadón jelentette be, a magyar rendező egyedi formába öntött, szórakoztató stílusát emelték ki.

A fiatal alkotó – aki jelenleg a pécsi egyetem dokumentumfilm-rendező szakának hallgatója – pécsi stúdiójában saját maga építette díszletek közt, egy zöldháttérrel befedett garázsban dolgozott a filmjén, az utómunka két évet vett igénybe.

A Zazongpari egy kísérleti fantasy film egy szerzetesről, akit egy rejtett erdőbe küldenek, hogy felkeresse a legnagyobb szellemeket, ám nem várt találkozások nehezítik útját.

Az alkotás több filmfesztivál programjában is versenyben van a hónapban: a Párizsi Fantasy Fesztiválon, Indiában a Tagore Filmfesztiválon, továbbá egy szingapúri seregszemlén is bemutatják.

Íme a Zazongpari előzetese:

Korábbi cikkeink Helstáb Martinról:

Meghódítja a világot a pécsi filmes srác

Helstáb Martin: „Csodálatos, hogy a járvány lelassítja az értéktelen filmek gyártását”

A pécsi Helstáb Martin filmje lett a legjobb kísérleti animáció

Forrás: Farkas Róbert