Attaséként dolgozik a pécsi lány

Kinevezését követően már készítettünk egy interjút Obradovic Enával, aki nyáron kapta meg a külgazdasági attasé címet. A közelmúltban megkezdte munkáját Eszéken, mi pedig kifaggattuk, milyen változásokkal jár mindez az életében és mik jelenlegi céljai munkájában.

hirdetés

– Bár már nyáron megtörtént a kinevezésed, csak nemrég kezdted meg a munkát Eszéken. Mi ennek az oka?

–  A munkaköröm betöltése diplomáciai státusszal jár, diplomáciai testületbe kellett kerülnöm, aminek elengedhetetlen feltétele egy nagyon alapos képzés és a külügyi szakmai vizsga letétele, amely során a uniós jogból, nemzetközi- és belső jogból is vizsgáznom kellett, de ugyanúgy részét képezte egy biztonságtechnikai és protokoll-etikett felkészítés.

– Mennyiben változtat az eszéki munka az életeden?

– Az eddigi „átállási“ időszakhoz képest azt kell mondjam, hogy nyugodtabb lett, hiszen a napi munkát Eszéken, a Főkonzulátuson végzem, míg a felkészülés alatt folyamatosan úton voltam. Annyiban persze nagy változás, hogy a hét túlnyomó részében nem Pécsen vagyok, de a hétvégéken, ha nincs hivatali elfoglaltságom, kötelezettségem, az időmet Pécsen töltöm. Nagyon ragaszkodom ehhez a városhoz, és elszakadni soha nem fogok tudni tőle.

Fotó: Marosi Lilla
Fotó: Marosi Lilla

– Milyen tervekkel kezdted meg a munkát? Mik a legfontosabb célkitűzéseid?

– Előző munkahelyemen is már a magyar-horvát gazdaságfejlesztéssel foglalkoztam, így a bejövő új feladatok és kihívások mellett, a Pécsen megkezdett munkát szeretném folytatni. A Magyar-Horvát Tagozat tagjaival nem szakadt meg a kapcsolat, csak most egy nagyobb égisz alatt tudom a munkájukat segíteni, és új lehetőségeket felkutatni. Legfontosabb célom továbbra is a magyar cégek külhoni piacralépésének a segítése.

– A közelmúltban megjelent egy könyved a horvátországi üzleti környezettel kapcsolatban. Mi motivált a könyv megírására?

– A könyv ötlete még a Magyar-Horvát Tagozat irányítása alatt született meg, rengeteg különböző ügyfélkérdésünk volt és szerettem volna a vállalkozók és egyáltalán a horvát piac iránt érdeklődők számára egy olyan komplex anyagot összeállítani, amely ténylegesen a segítségükre lehet. Ha esetleg a tanácsadás során elfelejtenek valamit megkérdezni, arra a könyvből reményeim szerint választ kapjanak.