Az óceánokat menthetné meg a pécsi építész

A fiatal tervező építészmérnökről, Sághegyi Adélról nem először hallhatunk; tavaly egy építészeti dizájnpályázatot nyert Kínában, nemrég pedig egy igazán figyelemreméltó épületet tervezett. Adél egy olyan dizájnlabort álmodott meg, ahol egy hajó által összegyűjtött tengeri hulladékból készülnek 3D-nyomtatási technológiákkal használati tárgyak és bútorok.  

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem volt építészmérnök hallgatójával nem most beszélgettünk először: tavaly közel kétszáz, különböző országokból érkezett fiatalt lekörözve szerezte meg az első helyet a Kínában megrendezett iColor építészeti dizájnpályázaton. Akkor a BSc-s diplomamunkájával nevezett, mely a Vince utca 2. alá tervezett fémszobrászműhely volt, amivel szerette volna felhívni a figyelmet a pécsi szobrászkultúrára.

A három épületből álló szobrászműhely a környező műemléki épületekhez igazodik mind magasságában, mind kialakításában. Három részből áll: két összeszerelő műhelyből, melyek közül az egyik szerelőgalériával, a másik egy 11 méter magas szerelőtoronnyal rendelkezik, harmadik, egyben a legkisebb épület a pihenőrész. Az udvarban található szoborkert is.

Sághegyi Adél MSc-s diplomájának egy sokkal komolyabb témát választott: terve egy óceáni hulladékot begyűjtő és feldolgozó dizájnlabor volt.

– Egy olyan komplex épületet és a hozzá tartozó álló hajó működését mutatja be a tervem, amely magába foglalja az ismeretterjesztő és oktatási funkciókat, melyek az óceánok helyzetére, a környezetvédelem és a hulladék-újrahasznosítás fontosságára hívják fel a figyelmet. Ezen túl az épület a hajó segítségével begyűjtött óceáni és szárazföldi hulladékot alakítja át használati tárgyakká és bútorokká 3D-nyomtatási technológiákkal. – meséli Sághegyi Adél. – Ehhez kapcsolódva – folytatja – az épületben helyet kap a termékek tervezése, vizsgálata, a szükséges nyersanyag tárolása, a hulladék raktározása, valamint meg is lehet vásárolni az itt készült termékeket.

A vásárláson kívül a pécsi tervező egy szociális programot is készített tervéhez, ahol a helyi lakosok a szelektált műanyag hulladékot késztermékekre cserélhetik. Fontosnak tartotta, hogy az épület megújuló energiaforrásokat hasznosítson, így az épület energiaszolgáltatását víz alatti turbinák végzik.

A projekt egyelőre csak terv szintjén létezik, a megvalósításához rengeteg forrásra lenne szükség.

– Bízom benne, hogy amint a téma és a kezdeményezés több emberhez eljut, kialakulhat egy olyan kapcsolatrendszer, amivel akár az épület maga meg is valósulhat a jövőben, ám ehhez elsősorban egy környezettudatos szemléletű összefogás szükséges – zárja a tervező.