Egy félévet külföldön? Pályázd meg!

Főiskolai vagy egyetemi tanulmányai során sok diák szeretne külföldön tapasztalatot szerezni. Szerencsére a pécsieknek van is erre lehetőségük – nem is kevés. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat szakemberével csokorba szedtük, hogy milyen tanulmányi vagy szakmai utakat célozhatnak meg a hallgatók.

hirdetés
A legnépszerűbb: Erasmus

Szerencsére az Erasmus program rendkívül népszerű a Pécsi Tudományegyetemen. Árvai Péter, a PTE EHÖK kommunikációs- és sajtóreferens elmondja, hogy évente több mint 300 kiutazó diákkal büszkélkedhet az intézmény – ez a tanulmányi hallgatói mobilitást illeti, 70 PTE-s hallgató pedig szakmai gyakorlaton van külföldön.

Az Erasmus alapvető célja az oktatási, nyelvi és kulturális tapasztalatok megszerzése egy másik országbeli intézményben, valamint a személyes képességek fejlesztése – hiszen egyedül kell boldogulnunk egy számunkra idegen országban.

Ezzel az ösztöndíjjal külföldi tanulmányutat (3-12 hónap hosszú), illetve szakmai gyakorlatot (2-12 hónap hosszú) pályázhatunk meg és valamennyi európai országot kitűzhetjük célállomásként. A lehetséges országok pontos listáját megleshetjük az erasmus.pte.hu oldalon.

külföldi2

Tandíjmentesen a messzi vidékekre

A PTE egyetemközi szerződéseinek köszönhetően évente hirdet meg kihagyhatatlan tandíjmentes tanulmányi utakat. Ezekben az esetekben a képzés alapból tandíjmentes, valamint többnyire a kollégiumi szállás is biztosított, viszont a megélhetést nem finanszírozzák ezek a programok – ezzel kalkulálnia kell a diáknak. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint más pályázati források bevonásával ezek a kiadások is sikeresen fedezhetőek, így az egész utunkat pontosan megtervezhetjük anyagilag.

Tandíjmentes tanulmányi lehetőség van a Montana Egyetemen (USA), a SUNY Oswego (USA), a San Diego State University-n (USA), a Nazareth College-on (USA), a Universidade de Monterrey-n (Mexikó), az Akita International University-n (Japán), a Kyung Hee University-n (Korea), a Kyungpook National University-n (Korea), a Sungkyunkwan University-n (Korea) és a Hangzhou Normal Egyetemen (Kína).

Intra Visegrad Scholarship

Árvai Péter elmondja, hogy ez az ösztöndíj lehetőséget ad azoknak a hallgatóknak, akik a V4 Együttműködés országaiban szeretnének tanulni vagy kutatni. Az ösztöndíjat elnyerő hallgatók 2300 euró ösztöndíjban részesülnek szemeszterenként, a fogadó egyetem pedig 1500 euró jutalomban részesül a befogadott hallgató után félévenként – így mindenki jól jár.

külföldi munka

Visegrad Out-Going Scholarship

Ez az ösztöndíjtípus azon pályázók számára ideális megoldás, akik a Nyugat-Balkán vagy a Keleti Partnerség országaiban szeretnének tanulni vagy kutatni. Hasonló módon, ahogy az Intra Visegrad Scholarshipnél, az ösztöndíjat elnyerő hallgatók 2300 euró ösztöndíjban részesülnek szemeszterenként, a fogadó intézmény pedig 1500 euró jutalomban részesül a diák után minden ott töltött iskola félévben. Azok pedig jogosultak az egyszeri utazási költségtérítésre is, akiknek az állandó lakcímük a fogadó intézménytől 1500 km-es távolságra helyezkedik el.

Tudományos kutatás

Végül, de nem utolsósorban a Japán Tudományfejlesztési Társaság (JSPS) pályázatainak keretében több kategóriában (posztdoktori, kutatói) és különböző hosszúságú időszakra is lehet pályázatot benyújtani. A kutatás területei lehetnek bölcsészeti-, társadalom- és természettudományi szférák.

Még több pályázatért és az aktuális kiírásokért böngésszünk ITT, vagy kérjünk segítséget az EHÖK munkatársaitól.