Fókuszban az ember: áldozatsegítő központ nyílt Pécsett

Az áldozatsegítő központok annak érdekében jöttek létre, hogy az érintettek magas szakmai színvonalon, pszichológus által kaphassanak érzelmi segítségnyújtást – írják az Igazságügyi Minisztérium vonatkozó honlapján. Ezidáig Budapesten, Miskolcon és Szombathelyen működött effajta intézmény, a mai naptól pedig már Pécsett, a Széchenyi téren is. A minisztérium célja, hogy a jövőben minden megyében létrejöjjön ilyen szolgáltatást nyújtó hely. 

A pécsi áldozatsegítő központ ingyenes jogi, pszichológiai, érdekérvényesítési és pénzügyi segítséget nyújt a bajba jutottaknak.

Varga Judit a Pécsi Áldozatsegítő Központ ünnepélyes megnyitóján elmondta: idén 600 millió forint áll rendelkezésre a már működő budapesti, miskolci, szombathelyi és immár pécsi áldozatsegítő központok fenntartására és kapacitásuk növelésére.

– Az új, frekventált, könnyen elérhető helyszínen létrejött központban kiváló, felkészült, magas szakmai színvonalon dolgozó szakemberek várják a segítségre szorulókat – közölte Horváth Zoltán, Baranya megyei kormánymegbízott az eseményen.

Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte: Magyarországon az áldozatok segítése az elmúlt tíz évben sokat javult, a kormány elkötelezett a hathatós segítség megadása mellett. Csonka Pál, a pécsi központ munkáját támogató Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális vezetője pedig elmondta, az áldozatokat szervezetük többi között szociális szolgáltatásokkal, ruha- és élelmiszeradományokkal segíti.

Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Pécsi Áldozatsegítő Központ megnyitóján (Fotó: MTI)

Kik az áldozatok?

A jogi definíció szerint áldozatnak minősül a Magyarország területén elkövetett bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés sértettje, valamint az a természetes személy, aki a cselekmény közvetlen következményeként hátrányt, így különösen testi vagy lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást, illetve vagyoni kárt szenvedett el.

Ebbe a körbe sorolhatóak egyebek mellett a lopás, a rablás, a csalás, az emberkereskedelem sértettjei, illetve hozzátartozói, a különböző erőszak, különös tekintettel a családi és kapcsolati erőszak sértettjei, beleértve a fizikai és a lelki bántalmazást is.

Még többet erről megtudhatunk IDE KATTINTVA

Az országosan elérhető, ingyenesen hívható 80/225-225-ös segélyhívó számon és EZEN a weboldalon mindenki tájékozódhat arról, hol kaphat lakóhelyéhez legközelebb segítséget, emellett minden kormányhivatal foglalkozik segítségnyújtással.
Így néz ki a pécsi iroda (Fotó: MTI)

A Pécsi Áldozatsegítő Központ megnyitója alkalmából megállapodásban rögzítették az áldozatsegítési tevékenységgel összefüggő feladatok eredményes megvalósítása, illetve általánosságban a szakmai együttműködés elmélyítését elősegítő rendelkezések meghatározása, különös tekintettel a bűncselekmény, illetve tulajdon elleni szabálysértés áldozatainak okozott társadalmi, erkölcsi, anyagi és érzelmi sérelem enyhítésének fokozottabb elősegítése érdekében vállalt célkitűzéseket is.

Tekintettel arra, hogy a közrend és a közbiztonság fenntartásához elengedhetetlen a segítő feladatokat ellátó személyekkel történő együttműködés, a két szervezet között most létrejött megállapodás megteremtette a lehetőségét a közös feladatellátás színvonalának emelésére.

Dr. Gulyás Zsolt rendőr ezredes, megyei rendőrfőkapitány és dr. Hajas Barnabás, igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár együttműködési megállapodást írtak alá

Az Igazságügyi Minisztérium lapunkhoz eljuttatott közleménye így fogalmaz a pécsi iroda megnyitása kapcsán:

2020 az áldozatsegítés éve. A magyar kormány kiemelt jelentőségű feladatának tekinti, hogy a zéró tolerancia jegyében határozottan és hatékonyan lépjen fel az erőszak valamennyi formájával szemben, és a bajba jutott, segítségre szoruló áldozatoknak megfelelő, egyedi igényeikhez igazodó segítséget biztosítson komplex intézkedéscsomaggal és következetes jogalkotással.

A Kormány 2019 novemberében az áldozatsegítés rendszerének fejlesztéséről döntött,
melynek része az Áldozatsegítő Központok országos hálózatának kiépítése, valamint az
áldozatsegítés új koncepciójának kidolgozása. Az igazságügyi tárca számára kiemelt feladat, hogy a jövőben minden megyében Áldozatsegítő Központot hozzon létre, amely jól
szervezett, könnyen hozzáférhető, azonnali és szükség esetén hosszú távú támogatást
képes nyújtani az áldozatvédelem, valamint az áldozatsegítés területén. Ennek mostani
állomása a Pécsi Áldozatsegítő Központ megnyitása és átadása, 2020. június 29-én.”


Forrás: MTI, aldozatsegitokozpont.im.gov.hu, vansegitseg.hu, police.hu

Kiemelt képünk illusztráció.