Hány éves kortól sminkeljenek a lányok?

Azok a lányok, akiket érdekel a sminkelés világa, nem fognak sokat várni, hogy elkezdjék magukon tesztelni az otthon talált, vagy tetszés szerint vásárolt termékeket. Mint a legtöbb területen, itt sem árt, ha a szülők iránymutatást adnak gyermeküknek. Gali Renáta kozmetikus összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a témában.

hirdetés

– Hány éves kortól lenne érdemes a szülőknek sminkelésről beszélni a lányokkal?

– Hogy milyen életkorban érdemes elkezdeni a sminkelésről beszélgetni a szülőknek a lányokkal, erre nehéz válaszolni, hiszen ez minden esetben személyiségfüggő. A tapasztalatom szerint (túl) sok 12-14 éves lány sminkeli magát rendszeresen, ráadásul olyan termékekkel, amik megterhelik a bőrt, a bőrhibákat vakolatszerű alapozással próbálják meg álcázni, ami csak tovább ront a helyzeten. Emiatt azt gondolom, hogy erről a témáról szülőként akkor érdemes beszélgetni a lányokkal, amikor elkezdenek érdeklődni a sminkelés iránt.

Kozmetikai, smink, arc, nő

– Hogyan érdemes kezdeni az “oktatást”?

– Amikor az édesanya rendszeresen sminkel, a sminkelés szinte mindig úgy indul a lányoknál, hogy egy-két terméket kipróbálnak a készletből. Az “oktatást” szerintem a bőr tisztításával és ápolásával érdemes kezdeni, továbbá nagyon fontos megtanítani, hogy a sminket lefekvés előtt mindig le kell mosni. Inkább kevesebb termék kerüljön a táskába, de az jó minőségű, és lehetőség szerint viszonylag kevés káros anyagot tartalmazó legyen.

– Milyen termékeket ajánlott beszerezni számukra? Vannak-e speciálisan a tinik bőrére kifejlesztett készítmények?

– A sminktermékek közül a következőket javaslom:

Korrektor a bőrhibák álcázására (ez a problémát nem szünteti meg, csak elfedi, így mindenképp a tisztítás és megfelelő kezelés az elsődleges, ezt pedig csak szükség esetén használják.)

Színezett hidratáló, BB krém: ebből tinik esetében érdemes olajmentes és parabénmentes változatot használni, így kevésbé terhelik majd meg a bőrt. Ennek ellenére ezt sem használnám feltétlenül minden nap. A nagyon masszív, vakolatszerű alapozókat egyértelműen kerülni kell.

Szempillaspirál: ebből egy könnyen lemosható változatot érdemes választani, a vízálló termékek használatát nem javaslom, túl nehéz lemosni őket, és hosszú távon szárítják is a pillákat.

Szemhéjpúder: néhány jól megválasztott, természetes hatású szemhéjpúderrel szép sminket lehet készíteni, akár csak a szempillatőhöz satírozva. A túl harsány színeket érdemes kerülni.

Pirosító: nem feltétlenül szükséges, de ha használ, akkor érdemes visszafogott, semleges árnyalatban gondolkodni.

Szájfény: egy szép árnyalatú szájfény egyből teljessé teszi a sminket

Több márka is kínál fiataloknak sminkterméket. Igen ám, de sokszor csak a viszonylag alacsonyabb árú termékskála elérhetőbb a tinik számára, amikben viszont már lehetnek káros anyagok. A legfontosabb, hogy ami a bőrük nagyobb felületére kerül, az mindenképp olajmentes legyen és minimális káros anyagot tartalmazzon. Ha erre nincs lehetőség, akkor ilyen típusú termékeket csak alkalmakkor vagy akár egyáltalán ne használjanak.

smink nyár2

– Van-e olyan smink, vagy sminkelési technika, amit még mindenképpen kerülnie kell a tiniknek? 

– A nagyon vastag, vakolatszerű termékeket egyértelműen kerülni kell. Talán ez az, amivel hosszú távon a legnagyobb kárt okozhatják maguknak.

Az összetevőket figyelve nagyon jó, ha a termék olajmentes, parabénmentes, illetve bármilyen ásványi alapú natúrkozmetikum tökéletes választás. Nagyon fontos azonban tesztelés, hiszen nem mindenkinek válik be ugyanaz.

A nagyon vastag, masszív alapozókat szintén kerülni kell, hiszen rendszeres használatuk túlságosan megterheli a bőrt, nem tud alatta rendesen lélegezni, és eltávolításuk is hosszadalmasabb. Emiatt kerülendő a vízálló termékek rendszeres használata is. Semmiképp nem szabad megvenni névtelen pár száz forintos termékeket,  főleg alapozóból nem, mert semmit nem spórolunk vele, ha hosszú távon teljesen tönkreteszik a bőrt.