Hennakoronát kapnak a paróka helyett

Katalógusokból választhatnak hennakoronát azok, akik kemoterápia során veszítették el hajukat. Ezáltal a rákban szenvedő hölgyek olyan érzelmi megerősítést kapnak, ami segíti őket túllendülni a nehéz időszakon. A Remény és Szépség napját Pécsen is megrendezik, kifejezetten daganatos hölgyekkel foglalkoznak majd. Soós Krisztina, a CsillámVilág képviseletében beszélt a rendezvényről.

hirdetés
– Honnan jött a hennafestés ötlete? Nem ódzkodtak tőle?
– Először egy 23 éves kopasz lány keresett fel, hogy fessek a fejére. Épp kezelés alatt volt, és teljesen kihullott a haja. Nagyon érdekes volt festeni egy számomra teljesen ismeretlen módon, a fej íves felületére, de ugyanakkor izgalmas is volt. Másnap beszéltem a lánnyal, és elbeszélése inspirált arra, hogy ezt meg lehetne csinálni többször is. Azt mondta, különleges érzés volt, hogy most először vette le a parókáját a lakótelepen, és látták az ismerősei, de pozitív visszajelzéseket kapott tőlük, amiből erőt merített.
Kézre is lehet kérni a hennát - Faust Tímea festette
Kézre is lehet kérni a hennát – Faust Tímea festette

– És a többi hölgyet hogyan sikerült rávenni erre a különleges festésre?
– Az első Remény és Szépség napja programra csak kevés érintett jött el, de mára már egyre többen érkeznek, és visszajönnek azok is, akiket korábban már megfestettünk – ez különösen szívet melengető érzés nekünk, szervezőknek és hennafestőknek. Minden hennásnak furcsa érzés először fejre festeni, de aztán nagyszerű alkotások születnek. A program most már több nagyvárosban is – így Pécsen is – több vállalkozó kedvű lelkes hennafestő és támogató szervezet összefogásával zajlik.

– Hogyan kell elképzelni a Remény és Szépség napját? Ha valaki odamegy, hogyan távozhat Önöktől? Mi a tapasztalat? 
– Az ingyenes hennafestést a rákos betegek számára negyedévente szervezzük meg. A hölgyek katalógusokból választhatnak hennamintát, amelyet az önkéntes festők teljesen biztonságos pasztával elkészítenek. Amíg készül a minta, beszélgetünk, teázunk, odafigyelünk egymásra, és egyszerűen csak kikapcsolódunk, mintha egy baráti társaságban lennénk. Általában büszkén mutatják egymásnak az új mintákat. Ez a hennafestők számára nagyon erős pozitív visszajelzés.

Szabadság érzetet ad a henna Fotó: Kovács Ágnes
Szabadság érzetet ad a henna Fotó: Kovács Ágnes

– Kiknek ajánlják ezt az eseményt?
– A rákbeteg hölgyeknek ajánljuk a programot akkor is, ha épp kezelés alatt vannak, és el tudnak jönni. Szívesen látjuk őket, és reméljük, hogy feltöltődve fognak távozni.

A pécsi programra is egy egyszerű online űrlap kitöltésével lehet jelentkezni. Ez azért szükséges, hogy az esemény előtt emlékeztetőt küldjünk a jelentkezőknek, illetve hogy tudjuk, hány főre számíthatunk.