Nagyon kell a segítség a lebénult jogásznőnek

Csizi Péter szervezett gyűjtést Újhelyi Ilona számára (forrás Csizi Péter Facebook-oldala)

Egy járványos gyermekbénulásban szenvedő, kerekesszékhez kötött nyugalmazott kertvárosi jogász, dr. Újhelyi Ilona számára szerveztek adománygyűjtést. A teljesen lebénult nő számára a legkisebb összeg is nagy segítséget jelent.

hirdetés

Dr. Újhelyi Ilona egész életét kerekesszékben töltötte, ugyanakkor súlyos, folyamatos izomsorvadással járó betegsége ellenére is példamutató módon elvégezte a jogi egyetemet, majd pedig önálló életbe kezdett. Betegsége azonban évről évre egyre nehezebb kihívások elé állítja, épp ezért Pécsett minden évben adománygyűjtést szerveznek megsegítéséért.

A gyűjtést Csizi Péter országgyűlési képviselő kezdeményezte, aki 3-4 éve ismerte meg a járványos gyermekbénulásban szenvedő, teljesen lebénult nyugdíjas nőt, akinek – elmondása szerint – akaratereje és kitartása lenyűgözte őt.

Egyre súlyosbodó betegsége ellenére is lediplomázott

Újhelyi Ilonának azonban a mindennapi, otthoni életéhez is nagy szüksége van segítségre, ezért az országgyűlési képviselő jogvégzett, ügyvéd ismerőseivel és barátaival minden évben, így pedig idén is adománygyűjtést szervez a beteg nő számára.

Az '50-es évek bénító betegsége
A járványos gyermekbénulás, a poliovírus okozta megbetegedés következtében alakulhat ki. A vírus az 1900-as évektől egyre jobban terjedt, végül az ’50-es években aggasztóbb méreteket öltött a bénulásos megbetegedések száma. Elsősorban gyermekeket érintett a betegség, innen a neve. A betegség során kialakult bénulás teljes rehabilitációja még nem lehetséges, így az ellene való védekezés egyetlen bevált módja a megelőző oltás. Az elmúlt évtizedekben a védőoltásoknak köszönhetően csaknem eltűnt a betegség. Maga a bénulás egy komplex több lépcsős folyamat eredménye, ami a vírus okozta megbetegedés mindössze egy százaléka esetén végződik tartós paralízissel. Ilyenkor a gerincvelőben a mozgató idegsejtek elhalnak a betegség következtében. A súlyosabb fertőzések mintegy 50 százaléka végződik tartós bénulással, amelynek fele tekinthető súlyosnak.

– Nagyon megérintett Ilona története, hiszen nem mindennapi elhivatottságra és erőre volt szükség ahhoz, hogy súlyos betegsége ellenére is nekivágott a jogi egyetemnek, amit sikeresen el is végzett. Nagyra becsülöm a küzdelmét. Emellett pedig hiszek abban, hogy az időseknek és a komoly betegségben szenvedő embereknek biztosítani kell a lehetőséget ahhoz, hogy a lehető legtovább saját otthonukban maradhassanak, ott élhessenek sokáig. Az idei gyűjtést is azért szerveztük, hogy Ilona számára megkönnyítsük az otthoni életét – emelte ki Csizi Péter.

Csizi Péter szervezett gyűjtést Újhelyi Ilona számára (forrás Csizi Péter Facebook-oldala)

Megkérdeztük Újhelyi Ilonát is az adománygyűjtésről, aki kertvárosi lakásában fogadott minket. Kiemelte, hogy neki bármekkora összeg is sokat jelent, ugyanis rendkívül nehéz számára megfizetni az otthoni ápolással, a mindennapi teendőkkel járó díjakat és az ápolókat. Édesanyja meghalt, testvérei élnek már csak, akik túl idősek vagy betegek ahhoz, hogy folyamatosan vele legyenek és segítsék, noha megteszik, ami tőlük telik, anyagi forrásaik azonban szinte teljesen kimerültek. Vele él egy jó barátja, akivel több mint 40 éve ismerik egymást, ugyanakkor ő is beteg, nem tudja ellátni a kerekesszékhez kötött nőt. Épp ezért nagyon örül annak, hogy Csizi Péter gyűjtést szervezett neki olyan ügyvédkollégákkal összefogva, akiket nem is ismer.

– Ilyen emberrel én még nem találkoztam. Ha a politikusoknak csak egynegyede lenne ilyen jó ember, mint ő, akkor nem itt tartana az ország. Az én véleményem az, hogy ahogy egy társadalom megítéli és kezeli az időseket és a betegeket, olyan az egész társadalom. Az pedig, hogy a befolyt összeget a napi gondjaim kifizetésére fordíthatom, nagyon sokat segít és persze szép gesztus is.

Nagy szükség volt a lélegeztetőgépre is, melyet egy korábbi gyűjtés eredményeképp tudott megvásárolni

Betegségéről Újhelyi Ilona a következőket mondta:

– Akkor kaptam el én is a járványos gyermekbénulást, amikor nem tudták, hogy mi ez, és hogyan kell kezelni, ma már van ellene oltás. Mire rájöttek, hogy mi támadta meg a szervezetemet, már késő volt, négy végtagos bénulás lett belőle. Ez a betegség pedig a kor előrehaladtával folyamatosan egyre rosszabbodik, de én ennek ellenére mégis le tudtam diplomázni. Így vittek minden nap iskolába, így tanultam, és így dolgoztam.

Miután elvégezte az egyetemet, a tanácsrendszer idején a pécsi városi tanácsnál dolgozott jogászként, beugrott egy hosszú időre táppénzre ment jogász helyére. Azonban kollégája később visszatért, ő nem maradhatott. Ezután a pécsi Szikra Nyomdánál dolgozott 20 éven keresztül nyugdíjazásáig, mint korrektor, könyveket javított a rendszerváltásig. Aztán magántanárként dolgozott, érettségire készített fel fiatalokat.

Aki szeretne segíteni Újhelyi Ilonának, az a következő számlaszámra tudja elutalni adományát:

11773315-01258361-00000000