Bár az idei nyár eleje hűvösen indult, ne feledjük el beszerezni a legforróbb évszak kötelező kellékét, a kalapot.

hirdetés

Fedetlen fejjel nem mentek a napra

A nők és a férfiak, amióta világ a világ, védik a fejüket a naptól. Az elegáns megjelenés megkerülhetetlen eleme volt nem is olyan régen a kalap, ami a felső osztálybeli hölgyek egész arcát árnyékolta.

Ha szükséges volt, még napernyővel is megtoldották a védelmet, nehogy napsütötte legyen a bőrük. A kalapdivat épp úgy változott évről évre, mint mondjuk a ruha- vagy lábbelitrend. Aki pedig nem kalapot hordott a nők közül, az kendőt kötött.

A barna bőr és a szabad levegőn való sportolás csak a múlt század húszas, harmincas éveiben jött divatba. Ám a kalapok nem tűntek el, még a második világháború után is alapelemei voltak például Dior New Look-jának, vagy Chanel kollekcióinak. Az elegáns megjelenést sokáig ez a kiegészítő koronázta meg.

A kalapviselet sokáig letűnt divatnak számított, de az UV-sugárzástól való védelem trendjének megjelenésével egyre egyértelműbb, hogy amellett, hogy jól néz ki, nagyon is ésszerű viselet.

A szalmakalap visszatért

A divatházak a könnyű nyári darabokat is hozzátoldják a kollekciójukhoz, változatos stílusú fejfedőkből választhatunk. A legegyértelműbb megoldás a szalmakalap. Évek óta menő a natúr színű szalmakalap, most – a szezonban a hajon hordott kendők jegyében – színes kendővel kiegészítve is beszerezhetjük.

A tavalyi nyár nagy kedvence volt a feliratos szalmakalap – hiszen ha minden feliratos, ez miért maradjon ki –, de ezt talán nem érdemes annyira bedobni, esetleg még azt hiszik, hogy hirdetünk valamit.

Nemcsak szalmaszínű, hanem más árnyalatú kalapot is hordhatunk. Ha színesen öltöztünk, egy kék, ha feketében, egy fekete változat megy jobban a szettünkhöz.

A többszínű, mégis natúr darabok – például egy kis pasztellrózsaszínnel – csodásan mennek minden könnyű nyári ruhához. És ne feledjük, a fehér és a világos árnyalatok kevésbé melegítenek a napon, mint a sötét darabok. Júliusban még a végzet asszonya is jobb, ha fehér vászonban jár.

Húzzunk napellenzős sapkát szalmából

Ebben a szezonban igazi reneszánszukat élik a szalmakalapok, a választék kimeríthetetlen, érdemes például az otto.hu kínálatából választani.

Ha nagyon ódzkodnánk a naptól, egészen nagy karimájú kalapot is viselhetünk. A cowboykalapok és a vicces változatok – például a szalmából készült baseballsapka alakú verzió – is bevethetőek a könnyed nyári megjelenés jegyében.

(x)