6 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapAbszolút Pécs1000 szervet ültettek át eddig Pécsen

1000 szervet ültettek át eddig Pécsen

Pécsett 1993 szeptembere óta végeznek szervátültetéseket.  Az országban is sok szempontból úttörőek voltak a pécsi orvosok, most pedig mérföldkőhöz is értek. Megtörtént az 1000. szervátültetés október 23-án.

A pécsi szervátültetési  központ az egyik legaktívabbnak számít Magyarországon. Négy megye lakosait, azaz 1,3 millió ember él az ellátási területükön, s 1993 óta szinte folyamatosak a transzplantációk, amik között egyedülállóak is voltak.

Vesét kapott a 1000. transzplantált beteg Pécsett (Képünk illusztráció!)

–  Húsz évvel ezelőtt, 1998-ban itt végeztünk először Magyarországon hasnyálmirigy átültetést. Ezt az elsőséget öt évig őriztük meg, azóta Budapesten is végzik – mondta Kalmár Nagy Károly transzplantációs sebész, a PTE Klinikai Központ osztályvezető klinikai főorvosa.

Az 1000. transzplantációra október 23-án került sor. Budapestről érkezett vese egy beteg asszonynak.

– Az átültetése dr. Varga Ádám végezte, de rajta kívül még öten bent voltunk a műtőben a közel két és fél órás beavatkozás alatt. A 999-ik műtétünk jóval hosszabb volt, ott hasnyálmirigy- és vesetranszplantációt végeztünk egy betegen, ami 7 órán át tartott – tette hozzá Kalmár Nagy Károly.

Pécsett úttörők voltak abban is, hogy nem dobogó szívű betegből emeltek ki szervet, de itt végeztek 2001-ben először laparoszkópos szervkivételt is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő