90 ezres fesztivál helyett van olcsóbb és menőbb is!

Gyártelepen fesztivál?

Közép-Európa tele van jobbnál jobb fesztiválokkal, amelyek felhozatalukat tekintve nemhogy színesebbek, mint az ismert hazai gigarendezvények, de bizony olcsóbbak is. Ami pedig a legszebb, hogy egy kis utazással nagyon sok ilyen fesztivált elérhetünk, hiszen az országhatártól nem messze is akadnak ilyen fesztiválok, méghozzá jó sok.

hirdetés

Ugyan még csak most kezdődik a tavasz, de a nyári fesztiválszezonra már most fel kell készülni, hiszen a jegyek már a piacon, és bizony minél előbb vesszük meg őket, annál olcsóbbak. Mondjuk a Sziget hetijegye már most is 90 ezer forint, ami lehet, hogy a fesztivált megtöltő holland, brit, francia fesztiválozóknak nem jelent nagy összeget, a magyaroknak viszont biztos. Arról nem is beszélve, hogy enyhe túlzással még legalább ennyit otthagyunk, csak azért, mert enni és inni is kell.

Van olcsóbb és jobb is a Szigetnél, csak utazni kell értük
Van olcsóbb és jobb is a Szigetnél, csak utazni kell értük

Érdekes és kifejezetten ironikus, hogy a környező országokban olcsóbban is fesztiválozhatunk. Nyilván a benzinpénzt be kell számolni egy lengyelországi, szlovákiai, csehországi vagy szerbiai fesztiváltúrába, de a fesztiváljegyek csekélyke ára kárpótolhat minden útiköltségen fanyalgót, arról nem is beszélve, hogy világot látunk… Nézzük is, miből élnek azok a bulizni vágyók, akik túlmennének az országhatáron!

Lengyelország, a fesztiválparadicsom

Az utóbbi években Lengyelországban gombamód szaporodtak a jobbnál jobb fesztiválok, amelyek közül az egyik legnagyobb, a 2002-ben indult Open’er fesztivál Gdyniában, ahol idén június 28-tól július elsejéig láthatunk olyan zenekarokat, mint a Radiohead, a Foo Fighters, a The Weeknd vagy James Blake. A hetijegy – azaz 4 napos – belépő 40 ezer forint, ami két Sziget-napijegy ára. Ha kempingeznénk a fesztivál közelében, az plusz 6 rongy. Itt – ahogy a lengyel fesztiválokon általában – az étkezés és italozás sem drága, a meleg ételek ára körettel 2 ezer forint körül van, egy hamburger még olcsóbb, egy korsó sör pedig 400-500 forint.

opener_1
Az Open’er nagyszínpada vetekszik a Szigetével

Aztán ott van még a kétnapos Orange fesztivál Varsóban (június 2-3.), amire 26 ezer forintért ugorhatunk be, a fesztiválon ott lesz az Imagine Dragons, a Justice és a Kings of Leon, így ezúttal a húzósabb árat talán ki lehet bírni.

A lengyel Woodstock hatalmas dagonyával jár!
A lengyel Woodstock hatalmas dagonyával jár!

Lengyelországnak van saját Woodstockja is, Kostrzyn nad Odrában, egy háromnapos (augusztus 3-5.) könnyűzenei hippimekka, ami stílszerűen ingyenes – csak a kempingért kell fizetni, ami 4-5 ezer forint. Egyelőre még nem jelentettek be zenekarokat a Prongon, a The Exploiteden és a Slavesen kívül.

Az OFF a legbarátságosabb lengyel fesztivál
Az OFF a legbarátságosabb lengyel fesztivál

Az OFF Fesztivál (augusztus 4-6.) talán a legjobb mind közül, noha a rétegzenék kedvelői imádják igazán, nem a fősodorbeli sztárzenekaroké ez a háromnapos katowicei fesztivál. Több mint 100 koncertért, a nyugis parkhelyszínért, a remek kajákért és a közeli kempingért 23 ezer forintot kell mindössze kiperkálni. Ez még mindig nagyjából fele árban van a Szigethez képest.

Szlovákia legjobbja

A Pohoda vitán felül Szlovákia és a régió egyik nemzetközileg is legelismertebb fesztiválja, ami a trencséni reptéren kapott helyet – aminél azért létezik barátságosabb fesztiválhely a világon – és minden évben őrületesen nagy nevek töltik meg három napra (július 6-8.), akik szerencsére nem az unalomig ismert túl nagy nevek.

basic-soul-unit-at-the-pohoda-festival
Egy buli a Pohodán

Idén ott lesz Solange, Birdy, Squarepusher, Mark Lanegan, Thurston Moore, és folytathatnánk. Mindezért 27 ezer forintot (89 eurót) elkérni nem épp lehúzás, ráadásul a helyszín egyáltalán nincs messze a határtól, a sör 500 forint körül mozog, a kaja 1500-2000 forint, de persze olcsóbb és drágább helyeken is ehetünk.

Újvidék erdejének világhírű fesztiválja

Újvidék legnagyobb partija
Újvidék legnagyobb partija

A 2001 óta létező EXIT a legnagyobb zenei fesztivál Délkelet-Európában. A hangulatos péterváradi erődben és a várnál megrendezett négynapos rendezvény amolyan Sziget- vagy VOLT-szinten van, már ami a fellépőket érinti. Idén Liam Gallagher a húzónév, de nagyot fog pirítani a Full of Hell, a Discharge is, és jön Paul Kalkbrenner is. Kicsit lakossági, kicsit underground, mindenki megtalálja itt a jót, mindössze 20 ezer forintért, egy Sziget-napijegyért.

Csehország legszínesebb fesztiválja

A cseh fesztiválpiac is bővült az utóbbi években, noha a lengyel szintre még nem értek el. Az egyik legnagyobb fesztiváljuk a fergeteges hangulatot árasztó, a vas- és acélgyárban zajló Colours Of Ostrava (július 19-22.), ami erősen hajaz a Szigetre, de szerencsére annál változatosabb, és kevésbé ismert – de nagyon jó – zenekarokkal is tele van.

Gyártelepen fesztivál?
Gyártelepen fesztivál

Idén fellép Jamiroquai (ami nagyon nem semmi), Norah Jones, az Imagine Dragons, a Justice, Birdy, az UNKLE. Jó bandák, fantasztikus helyszín, mindössze 30 ezer forintos jegyért. Az ételárak elég széles skálán mozognak, lehet 700-800 forintért kebabot enni, de 1500 forintos hamburgereket is nyomhatunk, ami olcsóbb mint itthon egy éttermi burger, és nagyobb is. Ja, és a sör korsója 500 forint.