A Kertváros Nap az összetartásról szól

Táncbemutatóból is lesz idén bőven!

Április 8-án garantált bulihangulatba kerül Kertváros, hiszen ekkor rendezik meg a hagyományos – immáron ötödik – Kertváros Napot. A fél évtizede sikeres családi rendezvény kapcsán beszélgettünk Csizi Péter országgyűlési képviselővel, a minifesztivál fővédnökével.

hirdetés

– Miért jött létre a Kertváros Nap és mi a célja a rendezvénynek?
-Az első Kertváros Napot 2013-ban rendeztük meg és azért, mert úgy érzékeltük, hogy noha a város rengeteget költ kulturális rendezvényekre, azok mégis mindig a belvárosban kaptak helyet, így ezek a programok rendre távol estek Pécs legsűrűbben lakott városrészétől, Kertvárostól. Úgy gondoltuk, hogy a városrésznek ezért szüksége van egy olyan saját kis fesztiválra, amelyen az itt élők találkozhatnak, és jól érezhetik magukat úgy, hogy nem kell ahhoz a város szívébe utazniuk.

A tavalyi Kertváros Nap is sikeres volt
A tavalyi Kertváros Nap is sikeres volt

– Miért fontos a Kertváros Nap hagyománya?
– Ez a nap az összetartásról is szól, hiszen a Kertváros Nap előtt a helyiek körében nem volt erős az összefogás élménye, ugyanakkor az ehhez szükséges terek és intézmények sem léteztek még pár éve. A Kertváros Napnak köszönhetően erősödött az itt lakók közösségi identitása, de emellett a rendezvénnyel párhuzamosan létrejöttek olyan kertvárosi civil szervezetek is, amelyek a nap szervezése mellett egyéb helyi eseményeket is tető alá hoznak, és folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel a kertvárosiak életét tehetik jobbá. Persze az önkormányzat is segít ezen a téren, hiszen az itt élők életének megkönnyítése érdekében hoztunk létre itt Kormányablakot, ezért kérdeztük meg a városrészben élőket a Kertváros Konzultáció során a vágyott fejlesztésekről, és ezért építjük meg az új kertvárosi rendelőintézetet is.

Csizi Péter idén is a sörcsap mögé áll!
Csizi Péter idén is a sörcsap mögé áll, ahogy mindig!

– A Kertváros Napon ezek a szervezetek is bemutatkoznak, de a programban Kertvároshoz kötődő más fellépők is szerepelnek.
– Igen, a civil szervezetek, a kertvárosi kistermelők mellett fellépnek majd a városrészhez kapcsolódó tánccsoportok és zenekarok is. Kertvárosnak számos olyan értéke van, amelyek ezen a napon mindenki számára láthatóak és elérhetőek lesznek.

Táncbemutatóból is lesz idén bőven!
Táncbemutatóból is lesz idén bőven!

– A Kertváros Nap minden évben sikeres volt, idén készülnek valami különlegességgel?
– Az eseményt valóban minden évben egyre nagyobb várakozás előzi meg, nincs ez másként idén sem, sőt most talán még jobban várják és várjuk, hiszen ez lesz az ötödik alkalom, hogy megrendezzük a fesztivált. Épp ezért készülünk is egy hatalmas születésnapi tortával, amelyet természetesen egy kertvárosi cukrászda készít majd el. Ebből a tortából a rendezvényen mindenki kaphat kóstolót. Egy másik újdonság, hogy mivel a rendezvény húsvét előtt pont egy héttel lesz, ezért a standok, az árusok és a szervezetek a húsvéti várakozáshoz kötődő portékákkal, szolgáltatásokkal és tematikával várják majd az érdeklődőket. De persze nem maradhat el egy korábbi hagyomány, a sörcsapolás sem.

– Hagyományosan Ön szokta csapolni a sört. Miért tartja fontosnak, hogy ilyen aktívan részt vegyen a rendezvény lebonyolításában?
– Ez az esemény a kertvárosiak kapcsolattartásának megerősítéséről szól, erre pedig úgy gondolom, hogy nem létezik jobb mód egy pohár sör közös elfogyasztásánál. A kertvárosi összetartás ünnepén ez csak természetes, hiszen így kialakulhat egy kötetlen, közeli, baráti hangulat. Emellett pedig kicsit azért szeretnénk reklámozni a hazai sört, a Pécsi Sört is, ezzel is kifejezve a pécsiségünket és a lokálpatriotizmusunkat.