A Nagy Wellnessteszt: Hullámfürdő

Van hely bőven, meleg meg főleg

Pár órára elfelejtenéd a mindennapi gondokat, ellazulnál egy szaunában, infrakabinban, jacuzziban, de valami nem tetszik, valami zavar? Vagy éppen nagyon bejön? A mostani sorozatunkban pécsi és Pécs-környéki fürdők és wellness-központokat mutatunk be, ahol ezt megteheted, és helyetted teszteljük le őket. Első körben a pécsi Hullámfürdő szaunáját próbáltuk ki.

hirdetés

Az 1935-ben a Ráth-fürdőből és a Maléter-fürdőből alakult Hullámfürdőben található az ország harmadik, “tenger hangulatát idéző” hullámoztató gépezettel ellátott strandja, de nem csak emiatt érdemes kipróbálni a helyet, ugyanis remek a finn szaunája is. Mindjárt megmondjuk, hogy miért!

Ahogy egy szaunának ki kell néznie
Ahogy egy szaunának ki kell néznie

A Hullámnak 3 szaunakabinja van, egy négyszemélyes, és 2 darab hatszemélyes – papíron 16 fő szaunázhat egyszerre, de tapasztalatunk szerint jóval többen is elférnek a kabinokban, ha nem mindenki fekve használja azokat.

Csúcsidőben, a délután 14 és 15 óra közötti takarítási szünetet követő órákban még így gyakran alakul ki dugó a kabinok előtt, ilyen esetekben a várakozók elpihenhetnek a nyugágyakon, ha pedig azok is foglaltak, ott a jacuzzi.

Van hely bőven, meleg meg főleg
Van hely bőven, meleg meg főleg

Nem luxusszaunák ezek, nagyobb hotelekben és fürdőközpontokban láthatunk jóval szemrevalóbbakat is, de a pécsiek is alapvetően jól néznek ki – nemhiába rakják rendbe őket évente több alkalommal

A látvány számít, de a hőfok és a páratartalom a lényeg, arra pedig nem lehet panasz a Hullámban. A fejmagasságban ajánlott hőmérséklet 75 fok és 90 C fok között van a szaunaszabályok szerint, a Hullám fülkéiben pedig a maximumot hozzák ebből ki, sőt. A nagyobb és kellőképp tágas hatfős kabinokban általában 90 fokra fűtik fel (ez 12 százalékos páratartalmat jelent), a kisebb kabinban viszont a legtöbb alkalommal 100 fok izzik, olykor pedig még több is, ami kíméletlen tud lenni – de van, aki csípi.

Irány a merülő!
Irány a merülő!

A kis kabint csak a legkeményebbek bírják az ajánlott maximális 12 percig, onnan – zuhany után – elmondhatatlan felüdülés bemászni a magasított kétfős vízkeringetős merülőmedencébe.

A zuhanyfülkék viszont nincsenek a legjobb állapotban, és a gyakran kialakuló tumultusban sokat is kell várni arra, hogy szabaddá váljanak.

A merülőmedence vize kellően hideg (5 fok körül lehet), és cserélik is. A merülés után javallott pár percig ázni a pezsgőmedencében, amiben hatan férnek el kényelmesen. Ugyan a medence a nap elején kellőképp meleg, estére azonban néha kiábrándítóan ki tud hűlni, és így a lazulás sem az igazi benne.

Mindez azonban abszolút elenyésző probléma, hiszen ha jól jön ki a ritmus, és ki tudjuk használni jegyünkért kapott kétórás szaunázást (öltözéssel együtt), rájövünk, hogy a Hullám szaunázásra is nagyon jó hely.

Belépő: 1120 forint
Kaució az időtúllépésre: 900 forint
Kaució az öltözőkulcsra: 300 forint
Lepedőhasználat: 200 forint

  • Hammer Head Bang

    Engedik -e egészségtelenül (másokra is!), a szaunázás szabályaival ellentétesen, (fürdő)ruhában használni, mint sajnos pl Harkányban is? Erre jó lenne választ kapni, nem szeretnék azért elmenni hogy a szaunázni nem tudók műanyagos és klóros kipárolgásait szívjam tüdőmbe. Remélem, szigorúan veszik az egészséges szabályokat mint pl Magyarhertelenden!