Amfiteátrum a szabadtériből

Több mint tíz esztendeje nyerte el mai formáját a pécsi Káptalan utcai szabadtéri játszóhely, azóta csak egy kisebb, pár milliós felújításon esett át. Állapota évről évre rosszabb, miközben egyre többen mennek el a Pécsi Nyári Színház előadásaira. A szervezésért felelős színházigazgató szerint jó esély van rá, hogy százmilliós, uniós fejlesztés kezdődhet.

hirdetés

Évről évre egyre többen néznek el a Pécsi Nyári Színház előadásaira, amelyekre rendszerint több neves, országosan ismert és elismert színművész is érkezik. A nemrég zárult idei fesztiválon több mint tízezer fizető vendég volt, ami a szervezést felvállaló Pécsi Horvát Színház igazgatója, Vidákovics Szláven szerint jó jel a jövőre nézve.

Több olyan előadás van, amire már nem férnek be a színházbarátok
Több olyan előadás van, amire már nem férnek be a színházbarátok

– Bár ezen a nyáron kijutott a csapadékból, valami isteni csoda folytán egyetlen előadásunkat sem kellett elhalasztanunk, ráadásul a darabok nagy része telt házzal ment. A fejlődés töretlen 2010 óta, ezért is kezdtünk el komolyan foglalkozni a Káptalan utcai szabadtéri játszóhely bővítésének kérdésével – mondta lapunknak Vidákovics.

Az igazgató kijelentette: az önkormányzat segítségével egy uniós pályázat révén szeretnének fedezetet teremteni az utóbbi tíz esztendőben csak egy kisebb ráncfelvarráson átesett létesítményen.

– Úgy számoltunk, hogy nagyjából 100 millió forintból több mint duplájára lehetne növelni a befogadóképességet, ezzel együtt pedig a technika is megújulhatna a forrásból. Európa egyik legszebb játszóhelyét kaphatná meg így Pécs, amely a fejlesztés után egy 1000-1200 férőhelyes, amfiteátrumszerű, félköríves nézőtérrel rendelkező létesítménnyel gazdagodna – magyarázta az igazgató.

Kérdésünkre Vidákovics kitért arra, hogy az Anna utcai Pécsi Horvát Színház félmilliárdos fejlesztése is a finisben van. Ott a tervek szerint egy Krleza-darabbal nyitnak októberben. A magyar és a horvát állam jóvoltából modern játszóhely jön létre, s a fejlesztéssel Pécs az első lesz az országban az ezer főre jutó színházi férőhelyek tekintetében.