Néhány éven belül drónok szűrhetik ki a mezőgazdasági területeken virágzó parlagfüvet, a pécsi műszaki karon (PTE MIK) jelentős kutatások zajlanak ennek kapcsán, sőt hamarosan a zalaegerszegi járműipari tesztpályával (ZalaZone) végeznek közös vizsgálatokat például a képfelismerés, automatizálás terén.

A PTE MIK-en évek óta végeznek a jel- és a képfeldolgozással kapcsolatos kutatásokat, melyek mind a mesterséges intelligencia irányába mutatnak. A szakemberek azt vizsgálják, hogy a számítógépek, kamerák miként képesek felfedezni, követni, észrevenni bizonyos tárgyakat, vagy lekövetni azok mozgását – derül ki a PTE izgalmas közleményéből.

A karon 2012-ben kezdtek mélyebben foglalkozni drónokkal, felméréseket, bejárásokat végeztek az eszközökkel például műemléki épületeknél, aztán az agrárium irányába fordultak a kutatások. A parlagfű felé irányult a figyelem: hogyan lehet pontosan felismerni a magasból az allergiát kiváltó növényt – ez a mezőgazdaság számára is fontos kérdés.

Arra jutottak a pécsi kutatók, hogy drónokkal remekül működhet a növény felkutatása: a berendezés felismeri, hol található parlagfű, odarepül, felvételeket készít, esetleg térképet is összeállít a területekről és azok állapotáról. A kihívást egyelőre a növények levegőből való felismerése, valamint a drónok repülési időtartama jelenti. Utóbbira egyébként a pécsi kutatók az üzemanyagcellában látják a megoldást – olvasható a közleményben.

Drónokkal remekül működhet a növény felkutatása

Új irányt vehetnek azonban a drónos kutatások a zalaegerszegi járműipari tesztpályával való együttműködés által. A ZalaZone tesztpálya ugyanis a drónok működés közbeni kipróbálására teremt lehetőséget. A korszerű infrastruktúra biztosítja, hogy kamerákkal és egyéb szenzorokkal kövessék a járműveket. A jövőben várhatóan a drónok is szerepet kapnak például a városok, épületek felügyeletében, mint ahogy a forgalmi helyzetek, a forgalmi dugók megfigyelésében is.

A drónok által rögzített információk akár a forgalomirányítást is befolyásolhatják, sőt, rövid időre a jelzőlámpákat is át lehet velük programozni, méghozzá online. Ezek szimulálására és tesztelésére tehát kiváló körülményeket ad a zalaegerszegi pálya.

hirdetés

Hirdetés