Ezek a legmenőbb pécsi panellakások

Kreatív panel5

hirdetés

Megtalálták a legkreatívabb módon berendezett pécsi panellakásokat. A PÉTÁV Kft. és a PTE építész doktori iskolája által közösen meghirdetett első pécsi kreatív panel verseny legjobbjai között különdíjasok is vannak. Igazi ízléses lakásokat alkottak a pécsiek.

Szeptember közepén hirdette meg a távhőszolgáltató és a pécsi egyetem Breuer Marcell Doktori Iskolája a Kreatív Panel pályázatot. Valós példákon keresztül szerették volna szemléltetni, hogy panelben élni nem feltétlenül hátrány. Olyan lakberendezési, térfelhasználási és dekorációs ötleteket kerestek, amelyek tulajdonosai egy-egy kreatív – és akár mások által is megvalósítható – megoldással kényelmesebbé és otthonosabbá tudták tenni házgyári lakásukat.

Kreatív panel (3)

Az alapkoncepció egyértelműen az volt, hogy a kapcsolódó negatív sztereotípiák ellenére a panelek alapvetően számos előnnyel rendelkeznek, amelyeket a lakók könnyűszerrel tudnak még tovább fokozni.

Kreatív panel (2)

A Kreatív Panel versenyre 46 nevezés érkezett Pécs valamennyi paneles városnegyedéből.

Különlegesen berendezett szobák, praktikus térkihasználási módok, egyedi dekorációs megoldások jelennek meg a pályázók fotóin. A pályázatok közös jellemzője az élhetőség és a praktikusság. Volt, aki az ízléséhez passzoló dekorációt készített, másnak a család bővülése és a növekvő helyigény miatt kellett átgondolnia a térfelhasználást. Közös azonban mindegyikben, hogy minden tekintetben használható és szemre is tetszetős végeredmények születtek.

Kreatív panel (4)

A dr. Bachman Zoltán építész professzor vezette zsűri döntése alapján az első díjat és a vele járó százezer forintos jutalmat Szász István nyerte el.

Kreatív panel6

A győztes kiemelte, a minőségi lakókörnyezet megteremtése fontos lépés lehet az épületekben élők szemléletének megváltoztatásában.

– Fontos mások inspirálása és a példák bemutatása. Az információk és innovációk manapság nagyon gyorsan terjednek, egyáltalán nem baj az, ha átveszünk ötleteket, majd formáljuk azt, amit más kitalált. Ez is egyfajta közösségi élmény, melynek többen haszonélvezői lehetnek. Magam részéről bíztatok mindenkit lakókörnyezetének kreatív kialakítására, végső soron az igazi fődíj az, ha a közösség hangulata javul és mindannyian otthon érzik magukat lakásukban – nyilatkozta a díjátadó kapcsán Szász István.

Kreatív panel7

A négy különdíjat, a PÉTÁV Kft. és a Breuer Marcell Doktori Iskola által közösen összeállított ajándékcsomagot, Bernáth Tibor, Jeges-Varga Ferenc, Nemes Krisztina és Sinkovits Milán vihették haza.

A díjazottak szerint a panel-előítéletek a legtöbb esetben tévesek, hiszen a lakótelepek szolgáltatási színvonala, kényelme és infrastruktúrája bármely más településtípusnál kedvezőbbek. A lakások kisebb hátrányait pedig ügyes megoldásokkal ki lehet küszöbölni.

Kreatív panel9

– Számunkra a panel legnagyobb előnye az ingergazdag lakóhelyi környezet. Épületekkel körbezárt helyen élünk, kettő játszótér van előttünk, ahol tavasztól őszig nap mint nap érintkezünk a környéken lakókkal, gyerekekkel és szülőkkel egyaránt. Nem elszigetelten élünk, falakkal, kerítéssel elzárva mások elől, hanem egy közösség részei lehetünk – fogalmazott Jeges-Varga Ferenc különdíjas.

A Kreatív Panel versenyről további információ olvasható a petav.hu és a panelkommando.com weboldalakon. Utóbbin megtekinthetők a díjazott lakások, valamint az összes további beküldött pályamunka is.