Feltámadt a pécsi mozikultúra

Tavaly ősszel szinte egy időben ébresztették fel Csipkerózsika-álmából az egykori pécsi Kossuth- és Petőfi mozit, azaz az Apollót és az Urániát. Az eltelt tíz hónap tapasztalatai szerint megérte több tízmillió forintot költeni utóbbi fejlesztésére új gazdájának, előbbi fenntartásában pedig részt vállalnia az önkormányzatnak. Azt is megkérdeztük, mi a helyzet manapság a plázánál mozi-ügyben.

hirdetés

A művészfilmek barátainak pécsi törzshelye, az Apolló mozi tavaly ősszel az önkormányzat segítségével a nyári bezárást követően nyithatott újra, s – ahogy azt Varga Gabriella vezető lapunknak mondta – hála a pécsiek lelkesedésének, a filmszínház azóta is biztos lábakon áll.

Jó hír, hogy bár a multiplexeket nem preferáló diákok egy része a tavaly szintén újranyíló másik belvárosi mozihoz, az Urániához pártolt át, a látogatók száma még így is jócskán növekedett az alapítványi működtetés alatt álló Apollóban.

Varga Gabriella elégedett...
Varga Gabriella elégedett…

– Közel hét százalékkal több volt a jegyárbevételünk eddig idén, mint a tavalyi év hasonló időszakában, köszönhetően annak, hogy a felnőtt mozizók aránya jelentősen nőtt – mondta Varga Gabriella és aláhúzta: a tavalyi kényszerű szünet után idén nyáron megszakítás nélkül peregnek a filmek az Apollóban, sőt a Zsolnay-negyedben “Vetítések a Hold alatt” címmel ismét szabadtéri rendezvényeket is tartanak. A kisebb fesztiválok és limitált szériás vetítések mellett még júniusban egy komoly durranást terveznek a moziban: a Cannes-ban díjazott Nemes-Jeles László-féle “Saul fia” című film bemutatója kapcsán közönségtalálkozót rendeznek 14-én, vasárnap. Az esemény ugyan már telt házas, de a filmet egész júniusban vetítik majd.

Megtalálták a közös hangot a közönséggel az Uránia gazdái
Megtalálták a közös hangot a közönséggel az Uránia gazdái

Az egykori Petőfi mozi, azaz az Uránia szerelmeseinek évekig kellett nélkülözniük a filmszínházat, hiszen sem a legendás zárt páholyokból, sem az erkélyről nem lehetett mozifilmeket nézni benne – funkcióját veszítette ugyanis a létesítmény. Tavaly ugyanakkor egy magánbefektető bukkant fel, aki nem átallott több tízmilliót költeni a mozira, s igazi XXI. századi technikával vértezte fel a sokak szerint valaha volt legjobbnak kikiáltott pécsi mozit.

Szabó Krisztián, a főnök azt mondta lapunknak: kezdettől fogva biztos volt benne, hogy megtalálják a közös hangot a közönséggel.

– Folyamatosan a belvárosba hozzuk a legnagyobb kasszasikereket, s kéthavonta olcsóbban is adjuk a jegyeket, időről időre akciózunk, a nyáron pedig matinét is rendezünk. A nézőszám alapján látjuk, hogy az irány jó, így meg fogjuk találni számításainkat Pécsen. A nyár ráadásul remek filmeket is tartogat, azaz nem látunk okot a panaszra. Legalább tíz évre tervezünk! – jelentette ki Szabó.

Kerestük a plázában működő Cinema Cityt is. Buda Andrea, a mozilánc marketing- és pr-menedzsere azt mondta, a belvárosi mozik sikere ellenére nem érzik, hogy forgalmuk csökkent volna. Igaz, tette hozzá, az utóbbi időszakban kéthetente jött ki egy-egy régóta várt film, ami jelentős nézőszámot vonzott a moziba.

Hozzátette: szerinte a többtermesség okán változatosabb, szélesebb filmkínálatot tudnak biztosítani, ami továbbra is előnyt jelent számukra a többi mozival szemben. Emellett fejlesztenek is: még idén lecserélik az összes teremben a székeket.