Gyugyi László Pécs új díszpolgára

A város napja 2014

hirdetés

Gyugyi László Amerikában élő magyar műgyűjtő kapta meg a város díszpolgára kitüntető címet Pécs Napján a színház épületében hétfőn. Az ünnepi közgyűlések teátrumi produkciókkal tarkítva kiosztották a városi elismeréseket is

Páva Zsolt polgármester az ünnepség megnyitásakor tartott beszédében úgy fogalmazott, második polgármesterségét öt esztendeje kezdhette meg a pécsiek bizalmából, ezért köszönettel tartozik a város valamennyi polgárának, hogy mindannyian, segítők és kritikusok, optimisták és szkeptikusok társak voltak a fél évtized alatti történésekben.

Páva: Pécs öt éve leszakadóban volt

Felidézte: 2009-ben, amikor megválasztották polgármesternek, egy leszakadó város volt Pécs, amely túlélni akarta a gazdasági válságot. „Adósságunk akkora volt, hogyha emberre vetítjük, akkor egy évig egyetlen korty vízre, egyetlen tál ételre sem futotta volna, mert minden forint elment volna a bankok és hitelezők zsebébe. Közszolgáltatásaink romokban hevertek, felvert bennünket a gaz, drága és egyre dráguló volt a víz, havonta kétszázszor robbantak le a buszok, amelyek már nem is a pécsieké voltak. Jogos elégedetlenség volt mindenütt” – emlékezett.

“Pécs elindult a fejlődés útján”

Hozzátette ugyanakkor: akkor is, ha még korántsem vagyunk céljainknál, a magyar kormányban olyan szövetségest találtunk, amelynek segítségével legyűrhettük adósságainkat. „Így kerülhettünk le a lélegeztető készülékről, így indulhattunk el saját úton, így vált lehetővé, hogy ne a múltat kelljen legyőzünk, hanem a jövőt megnyernünk” – fogalmazott.

A város napja 2014

Beszámolt arról, hogy az önkormányzat megújította a város köztereit, intézményei jelentős részét, létrehozta európai színvonalú intézményeit, a Zsolnay-negyedet, a Tudásközpontot, a Kodály Központot. Emellett „soha nem látott mértékű egészségügyi, egyetemi fejlesztésbe kezdtünk azért, hogy a pécsiek a legjobb ellátásban részesülhessenek” – mondta.

A legolcsóbb városok egyike lesz a megyeszékhely

Úgy fogalmazott, öt esztendeje Pécs a legdrágább városok közé tartozott Magyarországon. Ma a középmezőnyben van, s nem állnak meg, amíg az öt legolcsóbb város közé nem emelik a megyeszékhelyet.

A város napja 2014

„Miként nem adtuk fel azt a célunkat sem, hogy megújítjuk közlekedésünket, elkezdtünk vigyázni értékeinkre, megelégeltük a vandálságot, a pusztítást, a békés polgárokat háborgatókat, miként elegünk lett a politikai csatározásokból is, ha azok terméketlenek, sehová nem vezetők voltak. És különösen büszke vagyok arra, hogy Pécs példát adott a fogyatékkal élők iránti odafigyelésből is. Ők pedig valódi társainkká, fontos polgáraivá váltak e városnak. Bizony jó érzés egy toleráns és gondoskodó városban élni” – mondta.

Munkahelyeket fognak teremteni

A jövőről szólva kitért rá: a következőkben Pécs gazdaságát kell fejleszteni. Azt mondta, az eddig megteremtett és megőrzött 6500 munkahely ahhoz volt elegendő, hogy megállítsák, és csökkenő pályára állítsák a munkanélküliséget. „Most nagyobb célt fogalmazunk meg. Megtehetjük, mert erősebbek vagyunk. Magyarország is, Pécs is. Célunk az, hogy dolgozni tudjon e városban mindenki, aki dolgozni akar. Célunk az, hogy új nagy foglalkoztatók érkezzenek az egyedülálló adottságokkal rendelkező ipari parkba. Célunk az, hogy e közben erősítsük helyi vállalkozóinkat, s ehhez megfelelő gazdasági környezetet alakítsunk ki” – jelentette ki Páva Zsolt.

A polgármester beszédét követően a díjak átadásra került sor.

A Városháza Emlékérem kitüntetésben részesült Krassó László, újságíró, a Magyar Rádió egykori munkatársa, aki lelkiismeretes és magas színvonalon végzett tevékenysége elismeréseként érdemete ki a díjat.

A város napja 2014

Dr. Nagy Imre, irodalomtudós professzort a város irodalmi életének meghatározó egyéniségeként, dr. Bércesi Ferencet, a Baranya Megyei Kormányhivatal főigazgatóját kiemelkedő közigazgatási tevékenységéért, dr. Lomb Dénest orvosi hivatásának elismeréseként díjazták ugyanezzel a kitüntetéssel.

Az UniCum Laude tagjai Pro Communitate Emlékérmet vehettek át
Az UniCum Laude tagjai Pro Communitate Emlékérmet vehettek át

Pro Communitate Emlékérem kitüntetésben részesült Bátor Botond atya, pálos tartományfőnök, aki példamutató lelkipásztori tevékenységének elismeréseként kapta a díjat. Ugyancsak ezt az elismerést érdemelte ki a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület, amely az utóbbi években jelentős munkát végzett egy jobban működő pécsi közösségi közlekedés megteremtéséért. Ugyanígy az Unicum Laude énekegyüttes tagjait is díjazták a magas színvonalú zenei művészeti és előadói tevékenységük elismeréseként. Pro Communitate Emlékérmet vehetett át a Vasasi Szent Borbála Egyesület is a helyi civil közösség érdekében végzett tevékenységéért és dr. Miseta Attila orvos, az orvosi kar dékánja magas színvonalú tudományos munkájáért, laboratóriumi kutatómunkájáért.

Pro Civitate Emlékérem díjban részesült dr. Debreczeni László példamutató életútjának és hazaszeretetének elismeréseként, dr. Font Márta kimagasló történettudományi munkája elismeréseként, Rapp Imre kiváló sportolói, kiemelkedő labdarúgói eredményeinek elismeréseként, Uhrik Dóra sokoldalú táncművészeti és oktatói tevékenységének kimagasló szinten való elvégzéséért.

Uhrik Dórát is díjazták
Uhrik Dórát is díjazták

Gyugyi László: Pécsen van a legjobb helye a kollekciónak

A Pécs Város Díszpolgára címet dr. Gyugyi László viselheti, aki lelkiismeretes, fáradhatatlan gyűjtői tevékenysége, életpályája méltó elismeréseként, kulturális értékeink megőrzéséért végzett kiemelkedő munkájáért, elévülhetetlen érdemeiért kapta meg az elismerést.

A város napja 2014

Gyugyi László Tamásiban született, az 1956-os forradalom után az Egyesült Államokban telepedett le. Mérnökként 78 amerikai szabadalom elnyerésében vett részt, miközben életútját végigkísérte a művészetek, főként a Zsolnay-gyár alkotásai iráni vonzalom.

Lelkesen gyűjtötte a porcelángyár legjobban sikerült munkáit, így a XX. század végére a közel 600 darabos kollekciója a legnagyobb lett a világon. Úgy döntött, hogy a kollekciója Pécsen, a Zsolnay-negyedben lesz a legjobb helyen, amelyet 2010 óta a nagyközönség is bármikor megtekinthet. Gyugyi László a kollekció Pécsre hozatala óta is kutatja, gyűjti a további alkotásokat, s igyekszik folyamatosan bővíteni a városban lévő állományt.

A város napja 2014

Mint azt a díj átvétele után a műgyűjtő elmondta, hálás azért, hogy a pécsiek szeretik, tisztelik a városnak biztosított egyedülálló Zsolnay-gyűjteményt. Azt mondta, bár tudományos területen dolgozott és alkotott, e hivatásától elszakíthatatlan volt számára a művészet szeretete. Azért kezdte el gyűjteni a Zsolnay-tárgyakat, mondta, mert egyrészt csodálatosak, másrészt a magyar népi motívumokat is a legmagasabb szinten lehet tetten érni rajtuk. Azt mondta, a Zsolnay-műtárgyak a világban egyedinek számítanak, s azok is fognak maradni.

A gyűjtemény Pécsre hozatalát azért tartotta fontosnak, mert a két világháborút követően alig maradt Magyarországon szecessziós Zsolnay-munka, a gyűjtemények között alig maradt egyedi alkotás. A kiállítás helyének azért választották Pécset, mert, mondta, sehol másutt nem kapott volna akkora megbecsülést a kollekció, mint a baranyai megyeszékhelyen, a Zsolnay-család otthonában.