Igazi különc: Gyuri, az autista pécsi művész

Képei árverezésére készül a pécsi autista művész . Fogyatékossága ellenére művészete mégis kiteljesedett, akár kifogástalannak is mondhatnánk. Pécs utcái, nevezetes épületei elevenednek meg szinte milliméter pontossággal keze nyomán.

hirdetés

Képei közt megtaláljuk például a Parlamentet, a Notre Dame-ot, a New York-i egykori kereskedelmi központot vagy a Titanicot. Orsós György fanatikus elszántsággal és precizitással dolgozik rajzain. Több egyéni kiállítása volt, de csoportos külföldi tárlatokon is bemutatkozott. Saját lakást szeretne, ezért jövőre képeit kívánja eladni, árvereztetni.

Gyuri autista, de nagyot tud…!

Ilyen munkákat csak óriási szeretettel lehet készíteni. Ebből Gyuriban pedig van bőven, annak ellenére, hogy sorsa nem a legfényesebben indult. Állami gondozottként nevelőszülőkhöz került, ahol sok fizikai munkát kellett végeznie. Rajzolni már az általános iskolában szeretett, de nevelőapja azt mondta:”ebből nem lehet megélni”. Ez a kijelentés kudarcként érintette. Pár évig nem is rajzolt, csak olyan hasznos munkát végzett, amelynek nevelőapja értelmét látta.

Ez éppen a serdülőkorszakát érintette. A művészet iránti érzékenység azonban a vérében volt és, ha rajzolni ez időtájt nem is, de zenét hallgatni annál jobban szeretett. Ő ekkor már a Fiatalok Foglalkoztató Intézete, ma Életminőség-fejlesztő Szolgáltatások Intézményének lakója volt.

Gyurok Ernő a jelenlegi igazgató, később jött ide, mint Gyuri. Ennek már 20 éve.

– Ebben az időben nagy átalakítások voltak, és Gyuri részt vett a háziipari munkában, a szociális foglalkoztatásokon – meséli Ernő. – Renitens magatartásával kitűnt társai közül, amiért külön kellett ültetni. Már akkor kilógott a sorból. Közben zenét hallgatott, de nem akármilyent. Emerson Lake & Palmertől Bartók feldolgozást. Ekkor figyeltem fel rá jobban. Közben megtudtam, hogy Gyuri korábban rajzolt, de mára már nem teszi ezt. Sarokba dobta Istenáldotta tehetségét. A zene viszont jó mézesmadzagnak tűnt. Kapott tőlem egy Deep Purple albumot, melyet rongyosra hallgatott. Így alakult ki a bizalom, mellyel sikerült a fiút visszavezetnem a rajzolás világába – mondja Gyurok Ernő.

Orsós Gyuri újra rajzolni kezdett. Ceruzarajzos képeinek részletgazdagsága szemet gyönyörködtető, ámultba ejtő. Csak az tudja igazán értékelni,aki látja is ezeket a műveket.

Ámulatba ejtő művei aprólékossága.

– Mindez annyira jól megy és annyira érdekel engem, hogy szívesen tanulok és fejlődök, ha van rá mód. Ilyen lehetőség számomra az alkotótáborokban való részvétel is. Voltam már Sarudon és Gödön is ilyen táborban, ahol a rajzoláson kívül festeni is szoktunk és egyéb technikákat is tanulunk – mondja Gyuri lelkesen.

Tehetségének és szorgalmának köszönhetően 12 helyszínen volt eddig kiállítása. Munkáit Vata Emil és Pandur József pécsi festőművészek zsűrizték. Zömében egyénileg mutatkozott be alkotásaival, de több csoportos kiállításon is szerepeltek rajzai.

– Kiállításaim sorát még 2003-ban a Civil Közösségek Házában kezdtem, majd a Café Zaccban, a Dante Kávézóban, a megyei pedagógia intézetben, a Mária utcában az Európa Házban, a Várkonyi Nándor Könyvtárban, az egyetem Szántó Kovács utcai épületében, Budapesten a Lurdy Házban. Csoportosan pedig Siklóson az iskolában, Fellbachban a városházán, Zsirán a kastélyban mutathattam be alkotásaimat – meséli lelkesen Gyuri, az ő kiváló memóriájával.

Az autista jegyeket hordozó Orsós György egyébként 2009 óta önálló életvitelre rendezkedett be egy lakóotthonbeli barátjával. Csak napközben van időközönként az Endresz György utcai intézményben. Egy önkormányzati lakásban élnek. Viszont szeretne egy saját lakást, melyhez már van félretett pénze neki is és laktótársának is, de ehhez még sok kellene. Képei eladására illetve árverezésére készül. Az ötlethez több helyről kap támogatást.

– Előbbire a Zsolnay Kulturális Negyedben lesz lehetősége jövőre. Szintén 2013-ra szerveződik az Életminőség-fejlesztő Szolgáltatások Intézményét fenntartó Baptista Szeretetszolgálat által nyújtott támogatás is. Szenczy Sándor elnök és a pécsi igazgató Szilágyi Béla segítenek neki Budapesten az árverezésben. Széles kapcsolatrendszerüknek köszönhetően nagyköveteket próbálnak bevonni a kezdeményezésbe – avat be a tervezés alatt álló folyamatba Gyurok Ernő igazgató.

A pécsi önkormányzatnál pedig Moór Eszter, a Népjóléti és Sportbizottság elnöke ígéretét adta egy kiállítás megrendezéséhez, hogy Gyuri tehetségét, képeit népszerűsítse 2013-ban, segítve Gyuri álmának megvalósulását.