Így korcsolyáztak régen Pécsen

Télen sokak számára népszerű szórakozási lehetőség a korcsolyázás, bár Pécsen jelenleg – hivatalosan – csak a műjégpályán hódolhatnak szenvedélyüknek a korizás szerelmesei, hiszen a természetes tavakon nem engedélyezett a korizás. Régebben azonban sokkal több helyen lehetett csúszkálni a városban. Bemutatjuk, hogy hol és miként tették ezt évtizedekkel korábban Pécsen.

hirdetés

Az első koripályák Pécsen

A korcsolyázás az elmúlt évtizedekben is népszerű időtöltés volt – persze elsősorban a közép- és felsőosztály tagjai számára. Pécsen 1871-ben hozták létre az első korcsolyaegyesületet, amelyben főleg az akkori pécsi nagypolgárság képviseltette magát. Az anyagi segítségük révén alakították ki az első koripályát a Siklósi országút keleti oldalán (a régi vágóhíd helyén). Amikor kiöntött a Pécsi víz és elárasztotta a területet, akkor megvárták, amíg megfagy – és már lehetett is siklani a jégen, igaz, elég szűkös és szegényes körülmények között.

koripálya2 - jó
Jépgpálya a mai Köztársaság tér helyén (Fotó: regipecs.blog.hu)

Az időjárás azonban nem mindig volt kegyes a szórakozni vágyókhoz, így folyamatos korcsolyázásról szó sem lehetett: a jég gyakran elolvadt, néha beszakadt, s messze is volt a várostól. Így 1885-ben a Vitéz utcában alakították ki az új jégpályát, a mostani Hullámfürdő északi medencéjének helyén. Akkoriban a talaj szintje mintegy egy méterrel volt alacsonyabban, mint ma, így a Früveisz-patak vizét engedték be a területre, s amint az befagyott, már lehetett is korizni.

Három évre rá – 1888-ban – a város 2000 négyszögöles területet biztosított az egyesület számára a vasúttól északra (a mai Köztársaság tér környékén), amelyen újabb jégpályát alakítottak ki, egy kisebb melegedővel egyetemben. Ezt is a Früveisz-patak vize táplálta, öt év múlva egy csarnokot is felépítettek, ahol büfé és melegedő várta a sportolókat.

fortepan_1932 - koripálya a jezsuita Pius gimnázium és internátus - ma PTE - kertjében
1932 – Koripálya a jezsuita Pius gimnázium és internátus – ma PTE – kertjében (Fotó: Fortepan)

Előtérben az iskolák udvarai

A változó téli fagyok miatt idővel kiderült, hogy jobb elárasztani vízzel a már fagyott földet, mint a patakok kiöntéseit használni, mert az tartósabb felületet biztosít. Emellett persze a nagy hidegek idején természetes jégpályák is kialakultak alkalmanként az arra alkalmas területeken. Így a múlt század ötvenes és hatvanas éveiben is sok helyen élvezhették a gyerekek a jégen való csúszkálást, így a Pécsi-víz által elöntött területeken, a belváros egyes részein és a régi uránvárosi repülőtéren.

1963-es_hirdetes_megynilt_a_korcsolyapalya
1963 – Újságcikk a Jókai utcai iskolában megnyílt jégpályájáról (Fotó: regipecs.blog.hu)

Ebben az időben vált népszerűvé az iskolai sportpályák felöntése is vízzel – megfelelő hideg idő esetén. A pályákat nem csupán a fiatalok, hanem a felnőttek is igénybe vehették, méghozzá egyre több intézmény udvarán, így például a Köztársaság téri, az Egyetem utcai és a Petőfi utcai általános iskolákban is, később a 39-es dandár úti és a Jókai utcai iskola, valamint a gépipari szakközépiskola kollégiumának udvarán is.

gepipari_isk_jegpalya - jó_1980_januar_6_vasarnap
1980 – A gépipari szakközépiskola kollégiumának pályája (Fotó: regipecs.blog.hu)

Korcsolyázni a Barbakánban

Nagyon népszerű volt a pécsiek körében a Barbakán várárok körében télen kialakított korcsolyapálya. A Radonay, majd Esze Tamás utcára átnevezett helyen, a Vörös Meteor sporttelepén egy földszintes épületet emeltek a pálya mellé, amely melegedőként funkcionált, de forró citromos teát is árultak a korizóknak.

A várva várt műjégpálya

Azokban az években már sokakat foglalkoztatott egy olyan műjégpálya, amely hosszabb ideig is használható a korcsolyázók számára. A manapság is népszerű létesítményt 1981 elején adták át a nagyközönség számára, amely az országban kilencedik műjégpályaként nyílt meg a Veress Endre úton, a volt BÉV-telep helyén. Eredetileg 900 ülőhelyet alakítottak volna ki a lelátón, azok végül állóhelyek lettek, a lépcsőkön 1000-1200 ember fér el.

Forrás: Régi Pécs blog, Pécs története

epulo_pecsi_mujegpalya_1980
Az épülő városi műjégpálya 1980-ban (Fotó: pecsi-studio.blog.hu)