Ilyen szállásokkal fogadja Pécs a zarándokokat!

Szebb, mint sok hotel

Pécsett több olyan szállás található, melyet a magyar, illetve az országba érkező zarándokok vehetnek igénybe. Annak jártunk utána, hogy miként működnek, mennyire látogatottak a zarándokszállások a városban.

hirdetés

Az országot behálózó Magyar Zarándokút és a Mária Út pécsi állomására érkező magyar vagy külföldi, zarándokútlevéllel rendelkező emberek a városban több helyen is meg tudnak pihenni. Ezekről a pécsi zarándokszállásokról azonban a városban sokan nem is tudnak. Hogyan működnek, és vajon mennyi zarándok használja szolgáltatásaikat? A két legnagyobb pécsi zarándokházat, a Pécsi Egyházmegyéhez tartozó Dóm Zarándokházat és a Zirci Ciszterci Apátság pécsi szálláshelyét kerestük meg.

A Dóm Zarándokház

Mielőtt a Dóm Zarándokházra térnénk, fontos tudni, hogy az egyházmegye Pécsett és környékén hat zarándokszállást üzemeltet. Ezek közül kettő Máriagyűdön működik, de van egy Püspökszentlászlón, Orfűn és Magyarhertelenden is. A házak elsősorban nyilván zarándokszállások, többek között például az egyházmegye iskoláinak diákjai szállhatnak meg bennük kirándulásaik során. Persze, a zarándokházat nem csak zarándokok használhatják, a pihenni vágyó turisták, családok és közösségek is igénybe vehetik az intézmények szolgáltatásait.

A Dóm Zarándokház a kőtár mellett (fotó: Pécsi Egyházmegye)

A püspökség pécsi zarándokszállását, a Dóm Zarándokházat a 2015-ben lezárult másfél milliárd forintos turisztikai nagyberuházás során korszerűsítették és újították fel, többek között a székesegyház délkeleti tornyával, a püspökségi magtárral, a dzsámival és a püspöki palotával egyetemben.

Komfortos zarándokoknak és turistáknak is

A Dóm Kőtár mellett található konyhával, étkezővel és egy közösségi térrel felszerelt ház 14 szobájában összesen 55-en férnek el. Az egyházmegye tájékoztatása szerint a pécsi házban – melyet a fent említett zarándokutak mellett érint például a Szent Márton Út is – nagyon sokan megfordulnak.

Sok-sok zarándok megfordul itt (fotó: Pécsi Egyházmegye)

Zarándoklak a neten

A Szent István tér 6. szám alatt, a Leőwey Klára Gimnázium mellett található Zirci Ciszterci Apátság Pécsi Szálláshely és Látogatóközpontjának épülete több évszázados múltra tekint vissza, mivel 1851-ben Pozsonyból 12 szerzetesnővér érkezett Pécsre, hogy megkezdje a tanítást az akkor rendházként működő épületben. A jelenlegi, korszerűsítésen és felújításon átesett zarándokszállás vezetőinek célja többek között pont az volt, hogy ezt a régi rendházat turistabaráttá tegyék.

Szebb, mint sok hotel

Helstáb Zsolt, a szálláshely vezetője kifejtette, hogy ezért a többszintes házban 11 jól felszerelt szobát alakítottak ki, melyekben összesen 40 férőhely van (egytől nyolcágyas szobák találhatók itt). A szállás belső tereiben a Ciszterci Rend és a Miasszonyunk Női Kanonokrend munkásságát, múltját és jelenét, a Ciszterci Rendhez kapcsolódó helyi iskolák történetét, valamint a szerzetesi élet mindennapjait bemutató állandó kiállítás mellett egy lelki és szellemi feltöltődést szolgáló kápolna is helyet kapott, melyek azon túl, hogy a zarándokok számára fontosak, a pécsi vallási turizmus fellendülését is elősegíthetik – mondta a ház vezetője. Mindez azonban egyelőre nem vonzza a Pécsre érkező zarándokokat.

– Sajnos nem jönnek túl nagy számban zarándokok a házba, évente maximum 50-et szállásolunk el, noha évente az országban nagyjából ezer hivatalos zarándokútlevelet adnak ki. Reméljük, hogy ez a szám a zarándoklatok jelenlegi népszerűségének megnövekedésével a jövőben emelkedik majd, de addig is máshol keresünk olyan vendégeket, akik olcsó, kényelmes helyen szeretnének pár napot eltölteni, a zarándoklatokból ugyanis egyelőre nem tudunk megélni – mondta a zarándokház vezetője.

Az elmélyülést segítik itt

Ez röviden azt jelenti, hogy a Booking.com és a Szállás.hu oldalain is hirdetik a zarándokház szobáit. Ahogy Helstáb Zsolt mondta, ezek az internetes oldalak látják el őket igazán vendégekkel, hiszen felszereltségét illetően a hotelek és a kollégiumok között elhelyezkedő zarándokház mégis csak a város szívében áll, és egyáltalán nem drága, ezek pedig egy turistának sem utolsó szempontok.

Még több pécsi zarándokszállás

A városba érkező zarándokokat a fenti két házon kívül fogadja még Pécsett, a József utcában található, egész évben nyitva álló, 54 fő befogadására alkalmas Kolping-ház, melyet ugyanakkor nem kifejezetten a zarándokok részére nyitottak meg, hiszen alapvetően a szilveszteri buliktól kezdve gyerekzsúrokig minden eseményt befogad a ház. A zarándokok megszállhatnak még az Alajos utcai Görög Katolikus Parókia zarándokszállásán is, noha ebben a házban mindössze heten férnek el.